Două tinere pictoriţe din România au impresionat Japonia, dar nu vor ajunge să-şi ridice premiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două eleve de liceu din Piatra Neamţ au impresionat juriul unui concurs din Japonia, însă nu vor fi prezente la gala premianţilor, pentru că nu au găsit susţinere financiară pentru a-şi cumpăra biletele de transport.

Miruna Stîngu şi Bianca Maria Bolum, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ şi Liceul de Artă „Victor Brauner“ şi membre ale Asociaţiei culturale „Arte.Ro“ din Piatra Neamţ au avut satisfacţia de a fi declarate câştigătoare la un concurs internaţional de arte plastice pentru elevi desfăşurat în luna septembrie în oraşul Hokuto, regiunea Yamanashi din Japonia. Juriul concursului, organizat de Nakamura Keith Haring Collection, a evaluat aproape 1000 de lucrări, la categoria de vârstă 13-17 ani. 

În urma jurizării, lucrarea Mirunei Stîngu - Autoportret, realizată în tempera a obţinut distincţia „Art and Fashion Award” (la secţiunea artă şi design), iar compoziţia monocromă realizată în tehnica pictură-acuarelă a Biancăi Maria Bolum a primit premiul fundaţiei „Keith Haring Foundation Award” la categoria de vârstă amintită.

Cele două eleve au fost invitate la ceremonia decernare a premiilor şi la o serie întreagă de activităţi între care şi workshopuri de creaţie plastică, dintre care, cel mai important este susţinut de artistul vizual japonez Toshiaki Tashiro. Numai că, în ciuda apelului lansat zilele trecute din parte asociaţiei Arte.Ro, autorităţile locale sau judeţene nu au găsit fonduri pentru a susţine deplasarea tinerelor în Japonia.

„Organizatorii concursului îşi asumă cheltuielile cu cazarea şi masa invitaţilor, dar cheltuielile cu transportul ramân în responsabilitatea celor premiaţi”, a precizat profesoara Cristina S. Petrariu , preşedintele Asociaţiei culturale „Arte. Ro”.

„Este primul premiu pe care îl câştig la un concurs internaţional şi m-am apucat mai serios de pictură de circa un an. Diplomele ne vor parveni prin poştă, însă îmi pare rău că nu vom fi acolo, mai ales pentru a participa la acel workshop”, spune Miruna Stîngu, elevă în clasa a X-a la CN Petru Rareş care vrea să urmeze o carieră în arhitectură.

Autoportret - Miruna Stîngu - premiul „Art and Fashion Award”

image

Colega sa, Bianca Maria Bolum, a mai trăit dezamăgiri precum cea de acum, în 2015 şi anul acesta nereuşind să participe la tabere de creaţie din Macedonia şi Portugalia, tot din lipsă de fonduri. 

Bianca Maria Bolum - compoziţie - premiul fundaţiei „Keith Haring Foundation Award” 

image

„România trebuie să se reprezinte internaţional prin valorile sale umane, prin tinerii săi cetăţeni, talentaţi, inteligenţi şi creativi şi nu prin prostia, ignoranţa şi violenţa care umplu ecanele televizoarelor la ştirile de la ora 5”, a mai precizat profesoara Cristina S. Petrariu. 

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite