Deputat şi fost prefect de Neamţ răsuflă uşuraţi în dosarul DNA. Motivarea Înaltei Curţi

0
Publicat:

Un deputat şi un fost prefect de Neamţ, care au fost acuzaţi de DNA că au comis fapte de corupţie, răsuflă uşuraţi. Motivarea Înaltei Curţi pentru achitare a fost că fapta nu există.

Cozmanciuc și Marcoci au fost colegi de partid FOTO TVM Meamț
Cozmanciuc și Marcoci au fost colegi de partid FOTO TVM Meamț

Hotărârea a fost pronunţată miercuri, 25 ianuarie 2023, în dosarul DNA care-i privea pe deputatul Mugur Cozmanciuc, la data trimiterii în judecată preşedintele PNL Neamţ şi pe Vlad Marcoci, care a deţinut mai multe funcţii, în care şi cea de prefect al judeţului.

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale nr. 174 din 2 mai 2022 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 531/1/2021. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2023“, se arată în hotărâre.

Astfel, acuzaţii de fapte de corupţie răsuflă uşuraţi. Motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României pentru achitare a fost că fapta nu există, soluţia fiind una definitivă şi irevocabilă.

În primăvara anului trecut, tot un complet de la Înalta Curte a decis ca parlamentarul nemţean să fie achitat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, întrucât fapta nu exista, la fel stând lucrurile şi în cazul lui Marcoci, care era inculpat pentru cumpărare de influenţă.

Pe lângă cei doi acuzați de DNA, dar achitați, exonerat de răspundere penală era şi un afacerist, Sorin Emanoil Ciufudean, care fusese acuzat de instigare la cumpărare de influenţă. Cu decizia instanţei de fond nu au fost procurorii anticorupţie, care au contestat achitările, dar demersul lor a fost respins miercuri, 25 ianuarie 2023.

Direcţia Naţională Anticorupţie îi trimiteau în judecată pe cei trei acuzaţi în martie 2020, în rechizitoriu arătându-se că, în perioada 4-27 noiembrie 2019, Mugur Cozmanciuc a pretins de la Vlad Marcoci, care era atunci inginer în cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, 500.000 de lei.

Parlamentarul ar fi lăsat să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului din acea perioadă, pentru ca acesta să numească în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale Apele Române o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remişi în două tranşe.

„Am luat la cunoştinţă cu surprindere, din comunicatul de presă (al DNA - n.red), că procurorii DNA au dispus trimiterea mea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Nu am săvârşit nicio infracţiune. Sunt nevinovat“, declara Mugur Cozmanciuc după trimiterea în judecată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite