Scandal la CJ Neamţ din cauza banilor împărţiţi pe criterii politice. Reşedinţa de judeţ a primit mai puţin decât comunele

0
0
În legislativul nemţean, social-democraţii deţin majoritatea FOTO Facebook
În legislativul nemţean, social-democraţii deţin majoritatea FOTO Facebook

Alocarea banilor din cota impozitului pe venit a stârnit scandal în Consiliul Judeţean Neamţ, împărţirea  fiind făcută pe criterii politice, şi nu după nevoi, astfel că unele comune au primit mai mult decât oraşele.

Un scandal imens a izbucnit în mediul politic din Neamţ, după şedinţa Consiliului Judeţean în care s-au împărţit banii din cota de 6% din impozitul pe venit din cauză că a contat iarăşi factorul politic.

Adică primarii PSD au primit cea mai mare parte a fondurilor, în timp ce aleşii de la PNL sau de la alte partide au obţinut sume derizorii sau nimic. În Legislativul nemeţean, majoritatea o deţine PSD, astfel că este exclus ca proiectele propuse să nu fie votate. 

La fel au stat lucrurile şi la întrunirea de pe 4 august 2022, când s-a stabilit cine primeşte bani din cei 28.550.000 de lei şi cine nu. Astfel, municipiile Piatra Neamţ şi Roman, cele mai mari din judeţ, care au primari liberali, au primit 200.000 de lei, respectiv 100.000. 

La Târgu Neamţ (sub 20.000 de locuitori), suma este de 1.000.000 de lei, iar la Bicaz, 800.000 de lei, ambele având edili de la PSD. Al cincilea oraş din Neamţ, Roznov, nu a primit nimic. Unele comune au chiar mai mult decât localităţile urbane: Păstrăveni – 700.000 de lei, Hangu – 600.000 de lei sau Ion Creangă – 500.000 de lei. 

„Vă credeţi vătafi, stăpâni pe banii publici“

Consilierii din Opoziţie au cerut lămuriri, în cadrul şedinţei, în privinţa modului de atribuire a banilor. A fost admis faptul că unele primării din mediul rural au primit bani mai mulţi faţă de oraşe, dar motivul a fost că trebuiau alocaţi pentru cofinanţarea unor proiecte. 

„Aţi introdus proiectul pe ordinea de zi noaptea ca hoţii, exact ca Liviu Dragnea, mentorul vostru politic, eşuat la periferia scenei politice, aşa cum şi voi veţi ajunge. (...) În esenţă, sunteţi răi şi răzbunători. Vă credeţi vătafi, stăpâni pe banii publici. Ieşiţi în evidenţă doar cu scandaluri, minciuni, dezastre şi condamnări. Ionel Arsene, Daniel Harpa, Adrian Niţă, să vă fie ruşine!“. 

Citatul este un fragment dintr-un comunicat semnat de George Lazăr, preşedinte PNL Neamţ şi parlamentarii Eugen Ţapu şi Laurenţiu Leoreanu, cei incriminaţi fiind şeful CJ Neamţ, primarul de la Târgu Neamţ şi prefectul judeţului. Consilierii Opoziţiei au mai menţionat că în localităţile conduse de primari PSD locuiesc 216.067 de oameni, ceea ce reprezintă 38,65% din populaţie. 

Acestora le-au fost daţi 24.200.000 de lei, 84,76% din sumă. La polul opus, primăriile din Opoziţie au primit 4.350.000 de lei, 15,24% din suma totală, deşi acestea însumează 342.980 de locuitori, 61,35% din totalul populaţiei din Neamţ. Administraţiilor din Timişeşti, Ştefan cel Mare şi Bicaz Chei, toate cu edili liberali, nu le-au fost alocaţi deloc bani. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Metodă inedită de contrabandă: limuzine care-şi schimbau numerele în mers. Paguba, 800.000 de euro

Cauzele surpării podului de pe DN15B, din Neamţ. Alte trei poduri din judeţ sunt în stare foarte proastă

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite