Cu furci şi topoare, romii s-au bătut până la moarte. Record de arestări după o altercaţie din Neamţ

0
Publicat:

Cu furci şi topoare, romii s-au bătut până la moarte. Este record de arestări în Neamț în urma unei altercaţii în care au fost implicaţi membri din două familii dintr-un cartier al oraşului Roman.

Altercația a avut loc în toiul nopții FOTO Arhiva Adevărul
Altercația a avut loc în toiul nopții FOTO Arhiva Adevărul

Un bărbat decedat şi unul aflat în comă este bilanţul unei încăierări petrecute zilele trecute, pe Strada Nouă din Roman (Neamț), zonă în care locuiesc etnici romi. Combatanţi au fost indivizi care fac parte din familii rivale, între care au fost, în ani, destule conflicte violente. Ultimul caz a avut loc în noaptea de 7/8 august 2023, fiind extrem de sângeros.

În zilele ce au urmat, după anchetele autorităţilor, s-a stabilit şi un record de arestari în acest dosar. În total, privaţi de libertate au fost 12 indivizi: zece în regim de detenţie şi doi la domiciliu. Trei dintre inculpaţi sunt acuzaţi de crimă şi tentativă de omor, fiind arestaţi la Tribunalul Neamţ. Ceilaţi au fost încarceraţi prin decizia Judecătoriei Roman.

În cazul lor, sentinţa de privare de libertate este pentru încăierare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, ameninţare şi distrugere.

Măsurile preventive dispuse de către magistraţii nemţeni nu sunt definitive, ele putând fi contestate la o instanţă superioară, respectiv Curtea de Apel Bacău, care va pronunţa o sentinţă definitivă în aces grav caz.

„Admite propunerea formulată de Parchet, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii ACM, ACC, AIC. Dispune arestarea preventivă pentru săvârşirea unei infracţiuni de omor în concurs real şi formal a unei infracţiuni de tentativă de omor şi a unei infracţiuni de tulburarea ordinii şi liniştii publice“, se arată în soluţia Tribunalului Neamţ.

În cursul nopţii menţionate, încăierarea a pornit în jurul orei 23.00, pentru aplanarea acesteia fiind nevoie de intervenţia mai multor echipaje de poliţişti, trupe speciale şi jandarmi. Combatanţii au folosit arme albe, iar un bărbat de 45 de ani, diagnosticat cu plăgi înjunghiate la umăr, braţe şi torace, a decedat. Altă persoană, de 39 de ani, a suferit leziuni la toracice, plămâni, diafragmă şi ficat.

După acest incident, care survine altora la fel de grave, Sindicatul Europol a reacţionat, cerând demiterea comandantului Poliţiei Roman, comisar şef Radu Constantin şi a celui de la Ordine Publică, inspector principal Ionuţ Bulai. Lor li se impută faptul că nu acordă suficientă atenţie activităţilor de prevenire şi că n-au fost prezenţi în zone unde există risc crescut pentru ordinea publică.

„Capacităţile manageriale ale celor doi ofiţeri sunt puse la îndoială de ultimele evenimente. Duminică, un bărbat şi-a înjunghiat soţia în plină stradă. E arestat pentru tentativa de omor. Pe stradă, două familii s-au luat la bătaie cu furci şi topoare. Un bărbat a fost înjunghiat mortal, altul e în comă. Siguranţa pe străzi era asigurată de o singură patrulă formată din poliţişti tineri, fără experienţă“, a transmis Europol.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite