Copilul unor refugiaţi din Ucraina a fost botezat de o familie din Neamţ. Micuţul Aslan a fost îmbrăcat în culorile steagului ucrainean FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul născut la Kiev a fost botezat tocmai la Costişa, în Neamţ FOTO Facebook
Copilul născut la Kiev a fost botezat tocmai la Costişa, în Neamţ FOTO Facebook

Un copil ai cărui părinţi au fugit din Ucraina din pricina razboiului a fost botezat, naşe fiindu-i fiicele unei consiliere locale care a oferit adăpost tinerei familii.

La biserica din comuna Costişa, judeţul Neamţ, în ziua de 6 martie 2022 a avut loc un botez. Micuţul creştinat şi părinţii acestuia sunt refugiaţi din Ucraina, războiul dându-le viaţa peste cap. 

Până mai zilele trecute aveau un trai normal în capitala ţării vecine, Kiev, tatăl fiind de profesie jurist, iar mama, asistentă medicală, care continua şi activitatea sportivă, fiind gimnastă. Iminenţa unei invazii ruse i-a făcut să ia decizia refugiului în România, chiar înainte de a se insititui Legea marţială, care interzicea plecarea bărbaţilor din ţară. 

Au ajuns în Vama Siret, iar soarta avea să le-o scoată în cale pe Ileana Grigoraş, consilier local în comuna Costişa, Neamţ. Impresionată de dramele ucrainienilor fugiţi din calea războiului declanşat de armata rusă, femeia s-a implicat în strângerea de ajutoare, apoi a plecat în orăşelul sucevean, tot cu intenţia de a ajuta. 

„Nu pot sta pasivă la suferinţa oamenilor, mă doare emorm când văd ce se întâmplă. Dacă aş avea o putere i-aş aduce pe toţi la noi acasă. De când a început acest război, am lăsat numărul meu peste tot, cu dorinţa de a ajuta. Vazând că nu mă contactează nimeni, am decis să merg în Vama Siret şi acolo am făcut tot posibilul să iau acasă cel puţin o familie“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ileana Grigoraş. 

Şi aşa se face că la Costişa - Neamţ au ajuns, în 2 martie 2022, Eldar, de 32 de ani, Elizaveta, de 22 de ani şi Aslan, de 1 an şi 4 luni. Părinţii nu se vor stabili în România, intenţia lor fiind să ajungă în Portugalia, pentru că în condiţiile actuale nu poate fi vorba despre o întoarcere în Ucraina devastată de conflictul armat. 

„Să ne rugăm pentru această familie şi pentru acest popor greu încercat!“ 

Cât despre ideea creştinării micuţului, ea a venit în timpul unei discuţii dintre Vasile şi Ileana Grigoraş cu membrii familiei refugiate. „Soţul meu le-a spus: «Când veţi face al doilea copil, noi îl botezăm!» A doua zi, ei au zis: «Dacă doriţi, îl puteţi boteza pe Aslan, deoarece nu este botezat şi ne-ar face mare plăcere, dată fiind situaţia pe care o trăim acum». Asta a fost!“, detaliază Ileana Grigoraş. 

pruncudinucraina

Hainele copilului sunt în culorile naţionale ale Ucrainei FOTo Facebook

Apoi au fost puse la punct detaliile necesare, iar slujba a fost oficiată de către parohul Constantin Iftimia şi Bogdan Frăsilă, protopopul Protopopiatului Roznov. Naşele micuţului au fost fiicele familiei Grigoraş: Raluca, Eliza Vasilica şi Ştefania. De remarcat că hainele în care a fost îmbrăcat copilul după botez au fost în culorile de pe steagul naţional al Ucrainei, galben şi albastru, la fel fiind împodobite şi lumânări de botez. 

„Nu ştim viitorul, nu avem răspuns la toate întrebările, însă ştim că Dumnezeu este tatăl tuturor şi că are puterea de a ne purta de grijă. Să ne rugăm pentru această familie şi pentru acest popor greu încercat! Vă mulţumim tuturor pentru gandurile bune!“, a postat pe contul de Facebook, după botez, Ileana Grigoraş. 

Gestul familiei Grigoraş nu a rămas fără ecou, fiind apreciat pe reţelele de socializare. Iată ce se spune în câteva dintre ele: „Un om al faptelor, nu al cuvintelor. O familie de refugiaţii din Ucraina a găsit o masă caldă şi o familie care să-i ajute. Doamna Ileana Grigoraş, consilier local al Primăriei Costişa, un exemplu demn de urmat“; „Coca, eşti un exemplu unic de urmat, Dumnezeu să te binecuvinteze pentru tot ceea ce faci. Respect şi admiraţie din partea mea. Sentimentul de MAMĂ nu te-a lăsat indiferentă în faţa suferinţei din jur. Dumnezeu să-ţi dea sănătate ţie şi familiei tale frumoase. Te îmbrăţişez cu dragostea sufletului meu“; „Familie cu caracter şi suflet mare! Vă îmbrăţişez cu drag şi mă bucur să fiu prietenul vostru!“. 

Şi lumânările de botez au fost împodobite în albastru-galben FOTO Facebook

pruncudinucraina2

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Neputincioşi în faţa dezastrului. Toată agoniseala de-o viaţă, transformată în scrum

În caz de bombardament, tot beciurile şi fuga sunt soluţia. Adăposturile antiaeriene, prea puţine

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite