Caricaturi de preşedinţi agăţate după tejghea, în satul Ion Creangă din Neamţ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sătenii din localitatea nemţeană sunt supăraţi pe întreaga clasă politică, bine reprezentată în caricaturile postate de patronul localului.

Cârciuma situată în centrul comunei, la câţiva paşi de primărie, pare să lâncezească la orele după amiezii, când oamenii sunt cu treburile gospodăreşti. „După patru, când vine cursa de la Roman, vin mai mulţi clienţi“, ne lămureşte fata care vinde la tejghea, minunată că am bătut atâta drum doar să vedem caricaturile spânzurate deasupra barului. Fără să faci vreun efort deosebit, oricine îi recunoaşte în schiţe pe Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Adrian Năstase, Theodor Stolojan, Marko Bella, sau Corneliu Vadim Tudor.

„Stau bine toţi acolo sus, spânzuraţi“
Din lumea sportului, patronul localului i-a remarcat pe Gică Hagi şi Gigi Becali, dar sunt şi figuri internaţionale precum răposatul dictator Saddam Hussein sau actorul Jackie Chan. „Eu nu-i înjur, că nu-mi plac politicienii şi sunt sătul de politică. Nu vedeţi că din cauza politicii e dusă la gârlă ţara?“, comentează nervos Ion Suditu, în timp ce-şi comandă o halbă de vin şi nişte ţigări. „Ne-a tăiat Băsescu pensiile...foarte bine a făcut...dacă şi-ar tăia şi gâtul“, continuă hâtru consumatorul. Îşi ia halba şi se mută la masă unde continuă conversaţia pe marginea personajelor reprezentate în caricaturi.

image

Click pe poze pentru fotogalerie din cârciuma de la Ion Creangă

„Mie de Hagi îmi place şi de Becali, bravo lui! Să dărâme la Băneasa şi să facă terenuri de sport, să se joace copii, nu săli. Nu vedeţi că sălile îs goale şi cântă cucuvelele în ele?“, mai spune Suditu, un fan declarat al echipei Ceahlăul, şi, în general al tuturor echipelor moldoveneşti.

Rând pe rând, vânzarea începe să se învioreze, chiar dacă oamenii îşi iau mai mult „pentru acasă“. „Buon giorno signorita!“ o salută nea Vasile pe barmaniţă. E pornit pe glume când dă cu ochii de preşedinţii din tablouri. „Sunt extraordinari, nemaipololingură! Cel mai mult îmi place de cine i-a «pictat». Pe Băsescu aş vrea să-l dea jos de acolo de sus, nu de aici, de pe perete. Stau bine toţi trei acolo spânzuraţi“, spune omul după care comandă cu voce tare un suc. Tot la halbă, după moda localului.

Descrieri subiective
Venit ca în fiecare vară acasă din Italia, Vasile Sava spune că Traian Băsescu este un bun preşedinte, dar nu-l poate lăuda prea mult pentru că „a vândut flota ţării“. „Vadim e singurul care poate scăpa ţara de hoţi, Constantinescu a trădat ţara, Diaconescu e un bandit, iar Iliescu râde prea mult pentru câte a făcut“, face stranierul analiza caricaturilor.

Tablourile, puse în ordine de artistul-amator

Iulian Matei, patronul cârciumii deja faimoase în comuna Ion Creangă spune că a realizat caricaturile într-o iarnă, în urmă cu vreo trei ani. „Mă dureau şalele şi eram ţintuit la pat. M-au ajutat şi copiii să le fac“, îşi aminteşte artistul-amator.

Iulian Matei își prezintă caricaturile:

Omul recunoaşte că nu are studii de profil, fiind de meserie lăcătuş, iar singura încercare artistică a fost în vremurile tinereţii, când activa la cercul de pictură al Liceului nr.4 „Danubiana“ din Roman. „Prima dată l-am făcut pe Emil Constantinescu, pe o foaie de proastă calitate. L-am aşezat pe Marko Bella lângă Vadim pentru că unul l-ar mânca pe celălalt. Pe Gigi Becali nu l-am pus lângă Hagi pentru că era în vremea când a fost dat afară de la Steaua şi ar fi fost o înjosire pentru marele fotbalist“, explică Matei rostul ordinii de pe perete.

Patronul localului este conştient că trebuie să-şi îmbogăţească expoziţia celebrităţilor din lumea politică românească, dar are şi un plan cu reaşezarea schiţelor. „Vreau să-i mai fac pe Boc, pe Udrea, pe Gigi Ştefan. Pe Florin Călinescu îl am deja schiţat, iar pe Geoană nu-l mai caricaturizez, că deja e căzut. O să-i pun pe toţi în ramă şi o să-i duc în celălalt spaţiu al localului, unde e şi masa de biliard, iar aici, la bar, o să las doar actorii“, spune Iulian Matei.

Lumea satului, prezentă în măştile populare

O încăpere de la etajul casei în care locuieşte a fost transformată de Iulian Matei într-un adevărat atelier de confecţionat obiecte artizanale. Pe lângă masa de cusut, materialele textile şi uneltele de sculptat, camera este plină cu tot felul de totemuri sculptate, basoreliefuri şi măşti populare asemeni celor care pot fi văzute în muzeul lui Nicolae Popa de la Târpeşti.

image

Click pe poze pentru fotogalerie cu măştile realizate de Iulian Matei

Măştile sunt scoase la „joc“ iarna
Cele mai multe figuri sunt amuzante, însă sunt şi măşti care te înfioară dacă le priveşti. Obiectele sunt confecţionate din material textil, pene sau blănuri de animale. „Îmi place să confecţionez tot felul de măşti tradiţionale care sunt folosite iarna, la sărbători. E o preocupare care îmi ia mai mult timp decât desenatul“, spune nemţeanul în timp ce prezintă o mască impresionantă, confecţionată cu două aripi imense de uliu. La Sărbătorile de iarnă, în faţa localului pe care îl administrează se adună o mulţime de tineri din Ion Creangă şi Horia (localitatea învecinată) care prezintă datini şi obiceiuri specifice zonei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite