Alegerile din Republica Moldova, prin ochii unui observator din Neamţ: „S-au folosit urne prin care îţi puteai da seama cum s-a votat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru membri ai Asociaţiei Pro Democraţia, club Târgu Neamţ au monitorizat alegerile parlamentare din Republica Moldova. Aceştia au observant scrutinul în secţii de votare din Chişinău, şi localităţi apropiate de graniţa cu România.

Emanuel Bălan (35 de ani), preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia (APD), club Târgu Neamţ, împreună cu trei membri ai organizaţiei au participat ca observatori la alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Cei patru nemţeni au monitorizat alegerile din 8 secţii de votare situate în Chişinău, şi în localităţi de pe traseul Chişinău - Hînceşti - Leuşeni, aproape de graniţa cu România.

„Am urmărit corectitudinea procesului electoral şi respectarea legislaţiei în vigoare. Per ansamblu, procesul electoral s-a desfăşurat în condiţii normale, chiar dacă, pentru câteva ore, sistemul electronic al alegătorului a căzut din cauza unei defecţiuni”, a precizat Emanuel Bălan, profesor de istorie în Târgu Neamţ.

image

Preşedintele APD Club Târgu Neamţ a avut pentru a treia oară ocazia să urmărească procesul electoral din Republica Moldova şi a sesizat şi diferenţele faţă de precedentele runde de alegeri.

„De data aceasta urnele folosite erau confecţionate dintr-un material plastic transparent, un fel de caserole mai mari, prin care îţi puteai da seama cum s-a votat. Şi cabinele de vot erau oarecum bizare, făcute ca nişte pupitre, ci cu un paravan, nu cu perdeluţe ca în secţiile din România”, a mai precizat observatorul din partea Pro Democraţia.

image

La primele ore de la deschiderea secţiilor de votare au fost mai activi votanţii cu vârste de peste 50 de ani, iar după amiază, până la închiderea urnelor, tinerii au fost cei care s-au îndreptat masiv la vot.

„Erau foarte multe patrule de Poliţie în Chişinău. Pe traseul pe care l-am urmat până spre vamă am întâlnit de asemenea patru echipaje de Poliţie, dar nu au fost probleme din acest punct de vedere. O relaţie foarte bună a avut Biroul Electoral Central cu observatorii internaţionali”, a mai precizat profesorul Emanuel Bălan.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite