Cum au reacţionat politicienii români, după primele rezultate ale votului din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele ales Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele ales Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu, preşedintele ales Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au transmis felicitări liderilor de partide de peste Prut, pentru rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare de duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a salutat victoria partidelor proeuropene şi şi-a exprimat speranţa că ţara va accelera, în perioada următoare, procesul de integrare în Uniunea Europeană.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat notă cu satisfacţie de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare desfăşurate duminică, 30 noiembrie a.c., în Republica Moldova. Şeful statului salută victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, şi se bucură pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acelaşi timp, domnul preşedinte Traian Băsescu speră că vor fi accelerate procesele de modernizare a Republicii Moldova şi de apropiere de Uniunea Europeană şi reiterează faptul că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective.", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

La rândul său, Klaus Iohannis s-a declarat satisfăcut de rezultatele alegerilor, dar şi de modul în care s-a derulat procesul de votare.

"De-a lungul întregii zile de ieri şi în cursul zilei de astăzi, am urmărit desfăşurarea alegerilor generale din Republica Moldova şi numărătoarea voturilor. Împreună cu toţi românii, am fost şi eu alături de cetăţenii Republicii Moldova în acest moment crucial pentru ţările noastre şi pentru întreaga regiune. Am mai multe motive de satisfacţie. Întâi de toate, m-am bucurat să văd că alegerile s-au desfăşurat în linişte şi cu respectarea deplină a standardelor democratice în materie. În acest sens, felicit Guvernul de la Chişinău pentru felul exemplar în care a organizat acest scrutin.", a arătat preşedintele ales.

"Cel mai important motiv de satisfacţie provine însă din rezultatele care se prefigurează. Ele confirmă anticiparea noastră despre faptul că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova îşi doreşte o continuare accelerată a parcursului european al ţării lor.

Din punctul meu de vedere, rezultatul alegerilor este limpede: electoratul îşi doreşte un guvern reformist, decis sa continue efortul de modernizare în sens european a Republicii Moldova. Creşterea economică, reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, protecţia familiei şi a celor dezavantajaţi, integrarea deplină în viaţa publică a minorităţilor naţionale, creşterea calităţii învăţământului şi independenţa energetică, iată doar câteva din punctele esenţiale care trebuie să treacă de pe agenda cetăţeanului pe lista de priorităţi a noului Guvern.
", a mai scris Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat că rezultatul anticipat la alegerile din Republica Moldova este "cea mai bună veste" pe care România o putea primi.

"Faptul că majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova au votat pentru partidele pro-europene este un lucru extraordinar, este cea mai bună veste pe care puteam să o aşteptăm aici, la Bucureşti", a spus Victor Ponta.

Citeşte şi:

UPDATE Rezultate alegeri Republica Moldova. Cum se distribuie mandatele în viitorul Parlament

Rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) arată că partidele proeuropene acumulează, în urma alegerilor din Republica Moldova, majoritatea parlamentară. Astfel, PLDM, PD si PL acumulează împreună, deocamdată, 54 de mandate. Peste doi ani, însă, atunci când expiră mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti, am putea să ne confruntăm iarăşi cu o criză politică.

UPDATE Rezultate alegeri Republica Moldova. Chişinăul îşi caută guvern proeuropean

Rezultate alegeri Republica Moldova. 1.565.591 de cetăţeni (55,86%) cu drept de vot ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul constituţional de a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Anul acesta nu au fost organizate exit-polluri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite