VIDEO Laszlo Tokes ar putea fi aspru sancţionat pentru arborarea steagului secuiesc. "Este un act de batjocoră şi o jignire la adresa secuilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul secuiesc a fost arborat in luna iunie
Steagul secuiesc a fost arborat in luna iunie

Eurodeputatul Laszlo Tokes riscă să fie amendat cu 50.000 de lei dacă nu renunţă la steagul secuiesc arborat la balconul biroului său din Oradea. Poliţia locală a întocmit un proces verbal, această acţiune fiind considerată de către eurodeputatul maghiar "ridicolă şi scandaloasă".

Război între eurodeputatul Laszlo Tokes şi Primăria din Oradea. La mai bine de de două luni de când a arborat steagul secuiesc la balconul cabinetului său europarlamentar, Tokes riscă să primească o amendă usturătoare.

Laszlo Tokes arbora steagul secuiesc de la balconul cabinetului său, din Oradea, pe data de 18 iunie. În urmă cu câteva zile, poliţia locală a întocmit un proces verbal de Constatare şi Sancţionare în care-l face răspunzător pe Tokes de încălcarea legii 185/2013. Poliţiştii au constatat că amplasarea “steagului publicitar” pe peretele biroului eurodeputatului maghiar nu avea obţinut avizul de publicitate temporară.

“Noi am arborat, pe 18 iunie, steagul secuiesc în semn de solidaritate cu fraţii maghiari din Ţinutul Secuiesc. Dar, în 19 august, a fost trimis la faţa locului un agent al poliţiei locale, iar a doua zi a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în care îl face răspunzător pe Tokes Laszlo de încălcarea Legii 185 din 2013”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Denes Laszlo, purtător de cuvânt al PPMT.

Conducerea Primăriei Oradea a decis să-l sancţioneze pe Tokes cu avertismentşi l-a somat ca într-o săptămână să desfiinţeze steagul publicitar, altfel riscă să fie sancţionat cu o amendă cuprinsă între 30.000 ţi 50.000 de lei.

Ridicolă şi scandaloasă aşa crede Tokes că este acţiunea autorităţilor locale. În opinia sa,  efortul uman şi material depus pentru ”desfiinţarea” unui drapel e demn de o cauză mai importantă, iar calificarea unui simbol istoric, comunitar, naţional ca fiind ”mijloc de publicitate”, reclamă comercială, este o ofensă la adresa întregii naţiuni maghiare, la adresa celei mai numeroase minorităţi etnice din România, la adresa cetăţenilor de naţionalitate maghiară al municipiului Oradea.

“S-a trecut la sancţionarea acelui act de arborare a steagului secuiesc la balconul biroului meu de europarlamentar. Consider că acest proces verbal şi ameninţarea unei sancţionări este un act de batjocoră din partea organelor respective şi o jignire la adresa secuilor comunităţii maghiare, cele secuieşti. Acest caz ne aduce aminte de regimul lui Ceauşescu când era interzisă cântarea ori arborarea diferitelor simboluri ale comunităţii maghiare, imnul ori steagul comunităţii maghiare. Este o ruşine a regimului actual că se procedează ca în timpul lui Ceauşescu. Acest caz o să-l contestăm la Judecătoria şi sperăm să avem câştig de cauză”, a declarat Laszlo Tokes.

Procesul verbal va fi contestat mâine la Judecătoria Oradea, reprezentanţii PPMT aşteaptă scuze din partea poliţistului local care a redactat procesul verbal.

“Am considera normal ca persoana care a redactat acel proces verbal să-şi ceară iertare de la comunitatea maghiară şi de la secuime”, a declarat vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, candidatul formaţiunii pentru prezidenţiale.

Laszlo Tokes a decis că steagul secuiesc arborat pe peretele biroului parlamentar în data de 18 iunie în cadrul unui flashmob de solidaritate cu fraţii din Ţinutul Secuiesc va rămâne pe poziţie.

Mai puteti citi:

Un orădean, candidat la Preşedinţia României: „Sunt orădean, pe jumătate secui, iar inima mea bate pentru Transilvania, indiferent unde m-aş afla“

Tokes: Nu sunt optimist în privinţa autonomiei

„Uniunea a atins cel mai jos nivel al evoluţiei sale“, declaraţia lui Laszlo Tokes despre propunerea UDMR pentru Ministerul Culturii

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite