Un milionar orădean a scăpat de acuzații. Fiscul, obligat să-i returneze bani

0
Publicat:

Final neaşteptat într-un proces de evaziune fiscală pornit de DNA Oradea împotriva unui cunoscut om de afaceri orădean care a scăpat de acuze ba ar mai putea primi şi o sumă uriaşă din partea Fiscului.

Omul de afaceri Beneamin Rus a scăpat basma curată din procesul de fraudă FOTO ebihoreanul.ro
Omul de afaceri Beneamin Rus a scăpat basma curată din procesul de fraudă FOTO ebihoreanul.ro

Este vorba despre milionarul Beneamin Rus, patron al grupului de firme Selina – Trameco, „abonate” la lucrări publice şi care, a fost trimis în judecată anul trecut pentru că ar fi provocat o pagubă de 1,5 milioane lei bugetului de stat prin înregistrarea a 60 facturi vizând achiziţii de produse şi servicii fictive.

Înainte să fie trimis în judecată, afaceristul a achitat în întregime paguba, condiţie impusă de Legea 55/2021, care îi scapă de închisoare pe evazioniştii "de bună credinţă", permiţând sancţionarea lor cu o simplă amendă penală, dacă îşi recunosc faptele, returnează prejudiciul și procentul de 20% din datorie.

Fiscul, la plată

În final, Beneamin Rus şi-ar putea primi înapoi o parte din suma primită. Marţi, Tribunalul Bihor a dispus încetarea procesului pornit împotriva lui de DNA, constatând că există "o cauză de nepedepsire". Totodată, invocând amnistia fiscală instituită prin Ordonanţa de de Urgenţă 69/2020, care anulează obligaţiile accesorii pentru firmele care îşi plătesc debitele principale restante până la data de 15 decembrie 2020, judecătorul a dispus ca ANAF să îi returneze omului de afaceri 1,8 milioane lei, sumă pe care acesta ar fi achitat-o în plus, pe lângă datoria de 1,5 milioane lei.

„Potrivit art. IX din OUG nr. 69/2020, constată că sunt anulate obligaţiile accesorii în cuantum de 1.806.310 lei raportate la debitul principal in cuantum de 1.520.519 lei. Dispune restituirea acestei sumei de 1.806.310 lei achitate cu titlu de obligatii accesorii către inculpat ca fiind plată nedatorată", scrie pe portalul instanţei.

Soluţia mai poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Lucrări pe şpăgi

Omul de afaceri Beneamin Rus este judecat şi într-un dosar de corupţie, pornit tot de DNA Oradea, alături de fostul preşedinte al CJ Bihor, Alexandru Kiss şi alţi patru oameni de afaceri, în acel caz fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu. 

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2003 - 2004, fostul preşedinte al CJ Bihor ar fi primit de la Rus 100.000 euro în schimbul unor contracte pentru lucrări de canalizare în 9 comune, pentru deszăpeziri şi modernizarea DJ 709A Pocola - Şoimi. Totodată, în 2005 - 2006, omul de afaceri i-ar fi plătit 700.000 euro pentru a putea cumpăra sub preţ terenurile fostelor unităţi militare din Oradea, unde ulterior a ridicat un cartier de blocuri. 

 În acest proces, aplicând deciziile CCR care anulau ca nelegale interceptările făcute de SRI, Tribunalul a exclus toate probele strânse de Serviciul Român de Informaţii şi a dispus achitarea inculpaţilor. În schimb, instanţa a dispus confiscarea mitei date şi primite. Procesul se află pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite