Secţia Militară din DNA are şef din Oradea. A fost votat în unanimitate în CSM

0
Publicat:

Secţia Militară din DNA are un nou şef. Începând din 1 septembrie, conducerea structurii care se ocupă de anchetarea faptelor de corupţie comise de militari va fi asigurată de un procuror din Oradea, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu.

Procurorul Liviu Alexandru Lascu este noul şef al Secţiei Militare din DNA. FOTO: arhiva personală
Procurorul Liviu Alexandru Lascu este noul şef al Secţiei Militare din DNA. FOTO: arhiva personală

Membri Secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi, marţi, propunerea şefului DNA, Crin Bologa, pentru delegarea procurorului orădean Liviu Alexandru Lascu la conducerea Secţiei Militare din DNA, specializată pe combaterea infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Potrivit hotărârii, Lascu va conduce Secţia cu delegaţie, pentru o perioadă de 6 luni, începând din 1 septembrie 2022. 

"Propunerea a venit în urmă cu câteva luni şi am acceptat-o, pentru mine este o provocare", a declarat colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu, pentru adevarul.ro.

Magistrat şi profesor

Fost ofiţer de artilerie, colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu, 51 ani, este doctor în drept, cu o lucrare care a tratat „Modalităţile de participare la comiterea crimelor date în competenţa instanţelor penale internaţionale", autor a numeroase articole despre procesele de la Tribunalele penale internaţionale pentru fosta Iugoslavie şi Ruanda, cu sediul la Haga. A fost delegat ca punct de contact al României la Reţeaua europeană EUROJUST - Secretariatul pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în perioada 2015-2016 şi este profesor de drept procesual penal la Universitatea Agora, din Oradea.

Liviu Alexandru Lascu a intrat în magistratură în 1999 şi lucrează ca procuror militar din februarie 2000, ocupând până 2020 funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului Militar Cluj. Din 2020 este prim-procuror al unităţii de parchet din Cluj care anchetează faptele penale ale militarilor din 8 judeţe.

Reformă în Justiţie

Colonelul magistrat Liviu Alexandru Lascu a candidat, în acest an, şi pentru un loc în noul Consiliu Superior al Magistraturii, însă a întrunit doar 134 voturi, insuficiente pentru a fi ales.

În proiectul său, noul şef al Secţiei Militare din DNA a făcut o analiză acidă a problemelor generate de scandalurile din CSM şi derapajele membrilor. În opinia sa, acestea au compromis şansa realizării unor proiecte strategice, motiv pentru care organismul are nevoie „de persoane cu caracter, fără agendă ascunsă", „care să stea departe de jocurile politice", pentru a oferi corpului profesional protecţie în faţa „intereselor meschine".

Procurorul a venit, totodată, şi cu propuneri inedite, cum ar fi reîmpărţirea teritorială a curţilor de apel şi a parchetelor de pe lângă acestea, astfel încât să nu mai existe jurisdicţii cu doar două judeţe, în timp ce altele au patru, dar şi transformarea judecătoriilor în secţii teritoriale ale tribunalelor (la fel şi a parchetelor), ca să nu mai existe discuţii cu privire la competenţele acestora.

Lascu a mai arătat în proiectul său că detaşările, delegările şi transferurile magistraţilor, fără un interes legitim, au creat dezechilibre în schemele de personal, dar şi că pensionările anticipate s-ar împuţina dacă magistraţii ar fi motivaţi să rămână în sistem. „Mulţi colegi şi-ar dori să continue activitatea, dar sistemul nu are pârghii care să-i motiveze", a explicat procurorul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite