Un bărbat care a cheltuit în interes personal alocaţiile copiilor a fost condamnat penal şi executat silit

0
0
FOTO: generic, shutterstock.ro
FOTO: generic, shutterstock.ro

Un bărbat din Bihor, care a cheltuit în interes personal alocaţiile şi despăgubirile plătite copiilor săi de pe urma accidentului în care le-a murit mama, a fost executat silit, condamnat la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Sentinţa, deocamdată nedefinitivă, a fost pronunţată de Judecătoria Aleşd într-un proces declanşat pe numele bihoreanului pentru gestiune frauduloasă.

Despăgubiţi în Italia

În rechizitoriul înaintat instanţei, procurorii au arătat că cei trei copii ai bărbatului au rămas orfani de mamă în urma unui accident rutier produs în Italia, unde microbuzul în care se afla femeia a fost lovit de un camion.

Judecătorii italieni l-au obligat pe asiguratorul camionagiului să plătească daune morale de câte 210.000 euro în favoarea fiecărui copil şi de 160.000 euro pentru tată. Deşi prin sentinţa pronunţată ar fi fost obligat să investească banii minorilor în titluri de stat sau în depozite bancare purtătoare de dobândă, bărbatul a cerut să-i fie viraţi într-un cont, cheltuind apoi 104.000 euro fără să poată demonstra că „au fost folosiţi în interesul minorilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Anchetatorii mai susţin că bărbatul a încasat vreme de trei ani şi alocaţiile micuţilor, deşi aceştia locuiau cu bunicii materni în oraşul Aleşd, iar el, după moartea fostei soţii, s-a mutat cu o altă femeie, într-o altă localitate.

„Cu intenţie directă”

Descoperind că micuţii au fost „furaţi” chiar de tatăl lor, bunicii l-au dat pe mâna procurorilor care, apoi, l-au trimis în judecată. „Inculpatul a acţionat cu intenţie directă atunci când şi-a însuşit banii din contul minorilor, şi-a construit imobile, şi-a achiziţionat maşini şi alte bunuri, în detrimentul copiilor săi minori”, se arată în sentinţa prin care bihoreanul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. 

Sentinţa subliniază că bihoreanul va fi executat silit pentru recuperarea pagubei uriaşe şi, cum nu are ocupaţie sau loc de muncă, dar e şi anchetat şi pentru abandon de familie, deoarece nu şi-a achitat obligaţiile faţă de copiii aflaţi în grija bunicilor, va fi obligat să prezinte periodic dovada veniturilor sale. „Instanţa apreciază că acesta nu conştientizează gravitatea faptelor sale”, i-a reproşat judecătorul.

Verdictul final urmează să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ororile din „casa sfântă” de la Eremitu. Guru „Atotputernicul pe Pământ” a dispărut după condamnare. Orgii cu studente şi eleve de liceu

Zeci de mămici din Moldova, escrocherii pentru obţinerea alocaţiei copiilor. Modul de operare

România a înregistrat un deficit de 1,23% pe primele 4 luni din an. Cheltuielile cu pensiile şi alocaţiile au crescut cu 19,3% în 2022 

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite