Turist maghiar salvat din râpă, în Munții Apuseni. S-a aventurat pe un traseu extrem de riscant
0Un turist din Ungaria care s-a aventurat pe unul dintre cele mai riscante trasee montane din Parcul Natural Apuseni a fost salvat, cu mari eforturi, de echipele salvamont. Victima se prăbușise într-un abrupt, în apropiere de Cascada Săritoarea Bohodei din Apuseni.
Un turist din Ungaria a fost salvat după ce s-a prăbușit în abruptul cascadei Săritoarea Bohodei din Munții Bihor (Parcul Natural Apuseni). În ajutorul lui au intervenit ecipele salvamont și salvaspeo care asigură permanența în zona turistică Padiș.
Turist salvat după ce s-a prăbușit în râpă
„Datorită conformației zonei de intervenție (teren accidentat și prezența a numeroase doborâturi de arbori care afectează atât posibilitatea de acces la victimă cât, în special, traseul de evacuare a tărgii în care a fost imobilizat accidentatul), la intervenție au fost dislocate și patrulele care asigură permanența Salvamont în zona satului de vacanță Vârtop și stațiunii Stâna se Vale precum și un echipaj suplimentar, de la Oradea. După opt ore de efort intens și continuu, în noapte, evacuarea victimei din versant s-a finalizat, sâmbătă, puțin înainte de orele 7:00 dimineața, aceasta fiind preluată de ambulanță, la circa 11 ore după apelul inițial preluat de la SNAUU 112 Bihor”, a informat Salvamont Salvaspeo Bihor.
Pe toată durata intervenției victima a fost stabilă, conștientă, cooperantă, fără să acuze dureri.
„Patrulele dislocate își vor relua serviciul în zonele desemnate dar vor rămâne în pre-alertă dat fiind că în acest sfârșit de săptămână urmează să se desfășoare o etapă în cadrul Campionatului Național de Alergare Montană Master în zona cuprinsă între Stâna de Vale și Padiș”, a informat Salvamont Salvaspeo Bihor.
Cascada Săritoarea Bohodei, spectaculoasă, dar riscantă
Cascada Săritoarea Bohodei se află în Parcul Natural Apuseni, fiind accesibilă pe un drum forestier de pe Valea Aleului.
Ea se află pe teritoriul rezervației Săritoarea Bohodeiului, cu o suprafață de 33 de hectare situată în sudul județului Bihor, pe teritoriul nordic al comunei Pietroasa. Este o arie naturală mixtă: geologică, forestieră și floristică, conservând elementele mediului natural ce cuprinde păduri, fânețe, stânci, cursuri de ape și cascade, făcându-se remarcată printr-o deosebită atractivitate turistică
„Cascada Săritoarea Bohodei din Apuseni cade de la o înălţime impresionantă. De fapt, apa nu cade în gol, ci se prelinge pe stânca foarte înclinată care formeaza patul văii. Înălţimea cascadei este de circa 80 metri, la baza ei existând o nişă, între stânci suspendate, puţin deasupra firului văii Bohodei. De la cascadă, traseul turistic se continuă până în Şaua Bohodei pe o culme stâncoasă deosebit de abruptă, existând porţiuni echipate cu lanţuri, care necesită căţărare. Fiind deosebit de periculos, acest traseu este recomandat numai turiştilor foarte bine pregătiţi, echipaţi corespunzător, şi de asemenea, este interzisă parcurgerea lui pe vreme ploioasă, ceţoasă, sau cu rucsac mare în spate”, a informat Parcul Natural Apuseni.
Și în anii trecuți, echipele Salvamont Salvaspeo Bihor au intervenit în ajutorul unor drumeți care s-a aventurat pe traseele riscante din zona cascadei.
Parcul Natural Apuseni cuprinde trasee montane spectaculoase, iar locul de pornire al acestora este zona turistică Padiș din județul Bihor.
Zona turistică Padiș, cunoscută și pentru ponoarele sale, oferă călătorilor o largă diversitate de forme de relief carstice, monumente naturale dăltuite odată cu trecerea timpului de ape și climă.