Paradisul sălbatic din inima Munților Apuseni. Unde se află atracțiile irezistibile ale naturii VIDEO

0
Publicat:

Parcul Natural Apuseni cuprinde trasee montane spectaculoase, iar locul de pornire al acestora este zona turistică Padiș din județul Bihor. Un fotograf pasionat, Marius Turc din Hunedoara, le-a surprins în imagini incredibile.

Ghețarul Focul Viu și Cascada Evantai  Foto: Marius Turc
Ghețarul Focul Viu și Cascada Evantai Foto: Marius Turc

O drumeție de o zi începută din zona turistică Padiș pe traseele montane scoate în fața turiștilor monumente ale naturii uimitoare, ca Poiana Ponor, o depresiune închisă (polie) din Parcul Natural Apuseni unde primăvara se formează un lac temporar natural, sau Cetățile Ponorului – un complex carstic de dimensiuni impresionante.

Poiana Ponor. Foto: Cristian Resiga
Poiana Ponor. Foto: Cristian Resiga

Tot în apropiere de zona turistică Padiș, alte trasee de munte, cu unele porțiuni dificile, traversează valea Galbenei și înfățișează priveliștile sălbatice din Cheile Galbenei.

Marius Turc, un fotograf din Brad, județul Hunedoara, pasionat de expediții în natură, a surprins în imagini frumusețea acestor locuri ascunse în Apuseni (video - Marius Turc).

„Hai cu noi în Apuseni. Am început traseul prin Cheile Galbenei, cel mai spectaculos si mai greu obiectiv din drumeția noastră de o zi. Am continuat prin Cheile Galbenei către bijuteria care ne aștepta la capătul lor, Cascada Evantai din Apuseni”, a fost mesajul transmis de Marius Turc amatorilor de drumeții, pe pagina sa de Facebook.

Parcurgerea strâmtorii Cheile Galbenei dominată, de pereții abrupți ai munților este dificilă chiar și cu ajutorul funiilor de susținere agățate în unele locuri pe versanți, dar efortul este răsplătit de frumusețea naturii și, mai ales, de „perla” de pe valea Galbenei – Cascada Evantai – una dintre cele mai apreciate din România (video - Marius Turc).

În aceeași zi de drumeție, turiștii pot ajunge la Peștera Ghețarul Focul Viu, aflată în apropiere de Vârful Piatra Galbenii, la o altitudine de 1.165 metri.

Peștera Ghețarul Focul Viu (video - Marius Turc), unde accesul este restricționat, adăpostește în interiorul ei ghețar de circa 25.000 metri cubi, pe care lumina zilei îl pune în evidență pentru că bolta peșterii este parțial deschisă.

Munții Apuseni – ținutul sălbatic din inima Transilvaniei

Munții Apuseni se întind pe aproape 20.000 de kilometri pătrați, peste județele Arad, Bihor, Cluj, Alba și Hunedoara, iar în centrul acestui ținut se găsesc așezările patriarhale ale moților – oameni ai muntelui și ai pădurii despre care se spune că ar fi una dintre cele mai vechi populații de pe teritoriul României.

Ținuturile din Apuseni sunt accidentate și mai puțin prielnice pentru agricultură și pentru creșterea animalelor, iar pădurile au reprezentat dintotdeauna marea bogăție a regiunii.

În subsolul munților, aurul, argintul, cuprul și alte metale prețioase și rare fac din Apuseni regiunea cea mai bogată în resurse minerale din România. Munții Apuseni din inima Transilvaniei își impresionează oaspeții prin diversitatea peisajelor și prin numeroasele monumente ale naturii.

Zona turistică Padiș din Munții Apuseni, cunoscută și pentru ponoarele sale, oferă călătorilor o largă diversitate de forme de relief carstice, monumente naturale dăltuite odată cu trecerea timpului de ape și climă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite