Tezaur descoperit într-o pădure din Bihor: monede vechi de 500 de ani. „Ne-au dat lacrimile de bucurie” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o vreme în care nu au mai ieșit la „vânătoare” de comori, trei bărbați au găsit duminică peste 4.000 de monede vechi de 500 de ani într-o pădure din Bihor.

Monedele găsite.
Monedele găsite. Foto Facebook DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România

Este vorba despre Raoul Vlad Suta, Ion Vlad și Silviu Tamas, împătimiți ai detecției de metale. După o masă copioasă, cei trei bărbați au pornit în căutarea de comori. 

Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt, dar stabil, am pus lopata la treabă, iar când am întors halca de pământ deasupra observ o monedă mică argintie, parcă scoasă din buzunar. A urmat și a doua monedă, a treia, iar colegii mei, care se aflau în apropiere, mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mică, urmărirea semnalelor ne-a condus până la urmă la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalină la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extrăgându-l cu grijă, împreună cu câteva bucăți de ceramică, probabil aparținând vasului", a povestit Raoul Vlad Suta într-o postare publicată pe grupul de Facebook „DetecțieMetal- Comunitatea Arheologilor Amatori din România”. 

Astfel, aceștia au descoperit circa 4.868 de monedecu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului că sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat”. De asemenea, cei trei bărbați au mai dat peste 3 taleri de argint, care cântăresc circa 30 de grame, și peste alte 4 monede de diametru mijlociu care nu au fost încă identificate. 

Foto Facebook „DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România
Foto Facebook „DetecțieMetal Comunitatea Arheologilor Amatori din România

Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseală, de burțile pline, de căldură și de insecte", a mărturisit Raoul Vlad Suta. 

Potrivit celor trei bărbați, monedele datează din anii 1500-1550,majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea”. 

Greutatea brută a monedelor, împreună cu vasul de ceramică și reziduurile de pământ, a fost de aproximativ 4.500 grame, iar greutatea fără vas, de aproximativ 3.000 de grame. O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred că este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție", a mai precizat bărbatul. 

Tezaurul a fost înmânat autorităților

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite