Descoperire istorică. Un zăcământ din Norvegia ar putea alimenta mașinile electrice pentru următorii 50 de ani

0
Publicat:

În Norvegia a fost descoperit un uriaș zăcământ de fosfat, un mineral care poate fi folosit pentru a alimenta mașini electrice și panouri solare, potrivit BBC Newsround.

Mașină electrică. FOTO Shutterstock
Mașină electrică. FOTO Shutterstock

Zăcământul este estimat de Norge Mining, compania minieră care l-a descoperit, la cca. 70 de miliarde de tone de fosfor, o cantitate suficientă pentru a satisface cererea pentru următorii 50 de ani. În plus, zăcământul conține și  vanadiu și titan, care sunt, de asemenea, clasificate ca materii prime critice de către UE.

Fosforul, mineralul care provine din roca fosfatică, se află pe lista de minerale importante pentru economie a Uniunii Europene.

 Dar zăcământul conține și vanadiu și titan, care sunt, de asemenea, clasificate ca materii prime critice de către UE.

Anterior acestei descoperiri, cel mai mare zăcământ de rocă fosfatiferă se afla în regiunea Sahara Occidentală din Maroc (aproximativ 50 de miliarde de tone).

Alte rezerve de fosfat în lume

Conform estimărilor US Geological Survey, China are 3,2 miliarde de tone de fosfat, iar Egiptul 2,8 miliarde de tone.

Fosfatul, respectiv fosforul sunt considerate resurse finite, ceea ce înseamnă că există doar  anumite cantități în lume, care se vor epuiza la un moment-dat.

Din întreg fosfatul extras, aproximativ 90% este utilizat pentru a produce îngrășăminte pentru industria agricolă. Dependența de fosfat, riscă în îngrijorări globale, pentru că epuizarea sa s-ar putea traduce în penurie de alimente.

Probleme de mediu legate de fosfați

Impactul asupra mediului a generat o serie de preocupări, în condițiile în care îngrășămintele fosfatice care se scurg de pe sol în urma precipitațiilor au provocat înmulțirea algelor în râuri.

Fosforul este un element esențial pentru panourile solare, cipurile de calculator și bateriile litiu-fosfat de fier, utilizate în mașinile electrice, economia globală utilizând aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor în fiecare an. Dar, deși mașinile electrice și panourile solare ar putea fi benefice pentru mediu, procesele de rafinare a fosforului și extragere a materialului pot fi foarte poluante, potrivit  BBC Newsround.

În ideea unui impact mai mic asupra mediului, compania Norge Mining a declarat că va utiliza captarea și stocarea carbonului pentru a reduce emisiile de carbon din procesul de rafinare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite