Acuzaţii de segregare şcolară şi ameninţări cu proteste la un gimnaziu orădean

0
Publicat:

Noul an şcolar începe cu scandal la Oradea unde elevii unui gimnaziu au fost împărţiţi în două schimburi din cauza sălilor insuficiente după ce ideea de a muta clasele maghiare într-o clădire reabilitată a Eparhiei Reformate Oradea a fost respinsă de Ministerul Educaţiei pe motiv de segregare şcolară.

Mutarea claselor maghiare într-o clădire separată a fost respinsă FOTO Primăria Oradea
Mutarea claselor maghiare într-o clădire separată a fost respinsă FOTO Primăria Oradea

Socoteala din primăvară

Primăria Oradea a anunţat încă din primăvară mutarea celor opt clase maghiare ale Școlii Nicolae Bălcescu într-o clădire modernă, renovată și pusă gratuit la dispoziție de Eparhia Reformată Oradea.

Şi până acum, clasele maghiare au funcţionat separat într-o clădire a Comunităţii Evreilor din Oradea, unde oraşul plătea chirie. Ca atare, condiţia impusă de Eparhia Reformată Oradea, ca în noul imobil să înveţe tot elevii maghiari, nu a fost criticată de administraţia locală.

Ministerul se opune

Atât că noul imobil nu a primit până acum autorizație de funcționare ca unitate de învățământ din partea Ministerului Educației pe motiv de segregare şcolară, iar pentru că Primăria nu a mai reînnoit contractul de închiriere, conducerea Şcolii Nicolae Bălcescu a fost obligată să înghesuie clasele maghiare în clădirea principală, obligându-i, practic, pe elevi şi profesori, să participe la cursuri în două schimburi. Revoltaţi, atât părinţii copiilor, cât şi profesorii, ameninţă cu proteste.

CNCD este în dubiu

Problema a ajuns şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, însă nici membrii organismului nu s-au putut hotărî în unanimitate ce să răspundă. Hotărârea stipulează că “soluția identificată de Primăria Oradea este una temporară și nu constituie o segregare şcolară”, dar e luată doar cu votul a patru membri şi cu opinia separată a altor trei, care spun contrariul. 

„Considerăm că distribuirea tuturor claselor cu predare în limbă maghiară în noul spațiu primit în folosință reprezintă risc de segregare”, scrie în document, atenţionând că “segregarea a existat și până acum, dacă elevii au învățat în clădiri diferite, și e vina Inspectoratului Școlar și a Ministerului că nu au eliminat-o”.

„Să ne lase în pace"

Pe de altă parte, episcopul reformat Csűry István consideră, în continuare, că a acţionat “legal, cu bună credință și ținând cont de interesul comunității locale”, atunci când a impus condiţia pentru predarea clădirii, potrivit unui comunicat transmis, vineri seara. 

Pentru a detensiona situaţia, primarul municipiului, Florin Birta, a programat o întâlnire cu reprezentanții Eparhiei reformate Oradea pentru ziua de luni, la ora 12.00. Între timp, părinţii şi profesorii din Şcoala Nicolae Bălcescu se pregătesc pentru protest şi au iniţiat o petiţie în care solicită să fie lăsaţi în pace. „Solicităm ca instituțiile statului să nu stârnească conflict acolo unde nu există și, dacă nu ne pot ajuta, măcar să fim lăsați în pace să funcționăm așa cum am funcționat”, scrie în document.

Părinţii şi profesorii din Şcoala Bălcescu cer să fie lăsaţi în pace
Părinţii şi profesorii din Şcoala Bălcescu cer să fie lăsaţi în pace
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite