Pregătiri pentru masacrul de la Balc. Ce miliardari din Europa participă în 2015 la partidele de vânătoare ale lui Ion Ţiriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bogat român, omul e afaceri Ion Ţiriac, a mobilizat subordonaţii din localitatea Balc pentru pregătirea vânătorii de mistreţi la care iau parte milionarii Europei, programată pe domeniul cinegetic în perioada 18-20 decembrie.

Partida de vânătoare din satul bihorean Balc, organizată anual de omul de afaceri Ion Ţiriac, a mobilizat şi sătenii, care speră să fie selectaţi printre gonacii care vor aduce aduce mistreţii în cătarea armelor.

Celebrităţile invitate ar urma să ajungă la conacul milionarului român în cursul zilei de vineri.

Lista cu vânători care vor ajunge la Balc îi include pe George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Erich Hampel, manager Unicredit Bank Austria, Alfred Baumhauer, fabricant Cartier, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (Chrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, Rudolf Streicher, politician austriac, fost ministru în mai multe guverne, Inigo Herrera, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, sau celebrul creator de modă Stefano Ricci.

Fostul premier Adrian Năstase s-a numărat printre invitaţii lui Ţiriac FOTO Mediafax

image

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  vor examina fiecare porc mistreţ ucis la Balc, pentru a evita izbucnirea unor focare de trichineloză şi pestă porcină. Aproximativ 100 de mistreţi au fost vânaţi anul trecut, în cele două zile de vânătoare.

Tradiţionale în ultimii ani au devenit şi protestele organizate de membrii şi voluntarii asociaţiei Vier Pfoten. Ei şi-au arătat opoziţia faţă de vânătoare pe care o clasifica drept o barbarie în mai multe moduri: au întins un fileu pe drumul de acces spre domeniu şi au jucat tenis, au înălţat un balon cu aer, ori s-au costumat în porci mistreţi şi au afişat mesajul: „Dragi invitaţi, partida de vânătoare de anul acesta s-a anulat, jucăm tenis“.

Petrecere românească
Zeci de localnici au fost tocmiţi anul acesta de către Ion Ţiriac pe post de bucătari şi personal de serviciu.

Vineri seara va avea loc o cină tradiţională, la care invitaţii vor servi ţuică, sarmale, cârnăciori, tobă, mămăliguţă, şorici şi jumări. Din anii trecuţi se ştie că, la prima masă, Ţiriac insistă să le prezinte vânătorilor muzica artiştilor români, printre invitaţii anilor trecuţi numărându-se maestrul Gheorghe Zamfir, lăutarii Gina Lincan şi Petrică Andrei, acordeonistul Marian Mexicanu, ţambalistul Luis Iordache, precum şi Andreea Bănică, Corina sau Ana Maria Ferencz.

Goana după mistreţi va începe sâmbătă dimineaţă, când primii după vânat vor porni cei circa 200 de gonaci. La prânz, oaspeţii vor lua o pauză de masă, după care vor participa la a doua partidă de vânătoare a zilei, urmând ca seara să fie prezenţi la petrecere. Ultima partidă de vânătoare din acest an, va avea loc duminică dimineaţa, urmând ca în aceeaşi zi milionarii Europei să părăsească domeniul cinegetic.

În anii trecuţi, gonacii au fost plătiţi cu câte 50 de lei pe zi, iar cei care transportă cu maşinile mistreţii primeau câte 130 de lei. Aproximativ 100 de mistreţi au fost puşi la pământ anul trecut, în cele două zile de vânătoare.

Şi Ilie Sârbu a fost invitatul lui Ion Ţiriac FOTO Mediafax

image
"Vânătoarea de la Balc este o sărbătoare pentru noi şi un motiv de bucurie pentru că ne vizitează miliardarii Europei. În toată această perioada, comuna noastră se bucură de o mediatizare intensă, ceea ce nu ne poate decât bucura", a afirmat Arsenie Maroşan, primarul comunei Balc.

2005. Anul vânătorului Adrian Năstase

Prima partidă de vânătoare de la Balc a avut loc în 2005, când s-a iscat şi un mare scandal. Printre invitaţii de atunci s-a aflat şi fostul premier al României Adrian Năstase. Din cei 185 de porci mistreţi ucişi la prima vânătoare, 23 au fost prada lui Năstase, acesta fiind desemnat cel mai bun vânător. Un an mai târziu, în 2006, prada a ajuns la 200 de mistreţi împuşcaţi.

2009. Aterizare cu emoţii pentru Ţiriac

În 2009, partida de vânătoare de la Balc a fost marcată de un incident neplăcut. Avionul în care se aflau fiul magnatului, Ion Ion Ţiriac, omul de afaceri Elan Schwartzenberg, dar şi alţi opt invitaţi a ratat aterizarea pe pista Aeroportului din Oradea şi a ieşit în decor. Avionul a părăsit pista de aterizare şi, după ce s-a târât pe câmp, s-a oprit într-un canal colector. Nimeni nu a fost însă rănit. Avionul a ajuns însă o epavă care, până anul trecut, a stat lângă gardul Aeroportului din Oradea.

2011. „Stop Killing. Play Tennis!“

În ultimii doi ani, vânătoarea de la Balc a fost umbrită de protestele iubitorilor de animale. În 2011, protestatarii au întins un fileu uriaş în faţa porţii domeniului de la Balc şi au jucat tenis, în timp ce anul trecut au înălţat un balon uriaş cu aer ce a purtat cu el mesajele „Balc Arena Killing“ (Balc, arenă criminală) şi „Balc Arena Tennis“. Şi în acest an, oficialii Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor spun că vor continua tradiţia protestelor. „Atât timp cât domnul Ţiriac continuă tradiţia acestei vânători, care nu e vânătoare, ci un masacru, noi încercăm să contracarăm acţiunea“, ne-a declarat Claudiu Dumitriu, şeful organizaţiei.

Va mai recomandam:

Scrisoare deschisă către Ion Ţiriac, înainte de măcelul de la Balc

A sunat goarna la Balc. Milionarii Europei, pregătiţi să fie părtaşi ai unui nou masacru

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite