PORTRET / Orădeanul Severus Covaciu, biologul pasionat de proză şi poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este cunoscut ca fiind unul dintre cei doi redactori-şefi ai revistei North-Western Journal of Zoology, singura cotată ISI a Universităţii din Oradea.Revista este fondată de orădeanul pasionat de biologie, alături de colegul său Sas Istvan, şi are cea mai înaltă recunoaştere internaţională.

PROFIL
Născut. 11 ianuarie 1978 la Oradea
Familie. Necăsătorit
Studii. Universitatea din Oradea promoţia 2000, specializarea biologie, doctorat în Biologie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.
 Severus Covaciu face parte şi din board-ul Biharean biologist, revistă indexată ISI şi realizată de studenţii şi masteranzii săi. În 2008 a fost nominalizat la Gala Premiilor de excelenţă din municipiul Oradea. Pasiunea pentru biologie i-a fost indusă de părinţii săi încă din fragedă pruncie, aceştia fiind biologi la rândul lor.

Severus Covaciu povesteşte că viaţa sa nu a navigat numai înspre biologie, ci a experimentat mai multe etape. El a cochetat cu literatură, încercându-şi condeiul scriind poezii şi nuvele fantastice. Ba mai mult, a avut curajul şi a publicat unele dintre povestirile de pe vremea când era în liceu. Din puctul său de vedere, biologia în care s-a specilizat este o combinaţie între ştiinţa exactă şi literatură. „Trebuie să dai dovadă şi de cunoştinţe de psihologie, pentru că lucrezi în echipă şi e nevoie de tact pentru a lucra cu oamenii”, spune Severus, adăugând că a citit mult şi că cititul este o parte din viaţa sa, deşi a renunţat la a mai scrie proză şi poezii pentru că nu mai are suficient timp pentru a o face.

Şi-a şocat colegii


Orădeanului îi place literatura fantastică pentru că aceasta îi oferă o evadare din viaţa de zi cu zi, dar nu exclude nici literatura clasică. Severus Covaciu nu poate să reducă numărul momentelor de satisfacţie profesională sau neprofesională la unul, deoarece consideră că momentele plăcute nu pot fi comparate.
„E la fel de plăcut să lucrezi pe teren şi să descoperi un animal interesant, cât şi întregirea unor date pentru un studiu în lucru sau, la fel de plăcut, câştigarea unui premiu”, spune acesta.

Orădeanul îşi aminteşte că în anul II de facultate şi-a şocat colegii şi pe cei prezenţi în curtea Universităţii din Oradea când a apărut în campusul universitar cu un şarpe de 80 de centimetri în mână. Era un şarpe inofensiv, dar imaginea i-a mirat pe mulţi. Dragostea pentru biologie este prezentă şi acasă, unde are cinci motani şi consideră ideal ca animal de casă orice mamifer pentru că acesta ştie să şi ofere, nu doar să ceară. Severus Covaciu spune că de mic îi plăceau pisicile şi aduna mulţi dintre pisoii accidentaţi de prin cartier.

Întrebări şi răspunsuri
Ce aţi face dacă ar fi să continuaţi cu biologia?
De multe ori viaţa este cea care te ghidează, aşa că nu pot să vă spun exact ce aş alege. Eu sunt pasionat de cercetare, dar asta doar pentru a mă perfecta în munca mea de profesor.

Care ar fi următorul obiectiv fixat?
Nu pot să spun că am un obiectiv fixat la acest moment, dar aş vrea să fim capabili să ne adaptăm modificărilor ce se preconizează în învăţământ şi să devenim competitivi la nivel internaţional.

Ce-i place
Îi place să citească literatură fantastică, îi plac drumeţiile şi natura în general, ca sursa de relaxare.

Ce nu-i place
Severus Covaciu urăşte prostia, mai ales în combinaţie cu lipsa de educaţie, ipocrizia şi lipsa de respect.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite