PORTRET / Oradeanul Horia Hora este baschetbalistul de la școala de Arhitectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Hora
Horia Hora

Face baschet de mic, dar nu a vrut să meargă la Facultatea de educaţie fizică.  Acum student la arhitectură. Horia a ajuns la baschet în clasa a V-a. Când unul dintre antrenorii de baschet din Oradea a mers la şcoală să-i selecteze pentru echipa de baschet, doar doi din clasă au vrut să meargă, Horia şi un alt coleg de-al lui

PROFIL
Născut. La 11 noiembrie 1988, Oradea
Familie. O soră de 7 ani
Studii. Este student la Facultatea de arhitectură şi construcţii din Oradea, în anul III

 „Mi-a plăcut baschetul întotdeauna. Mă uitam la televizor şi îi admiram pe baschetbalişti. Aşadar, când am avut ocazia să încep să practic acest sport nu am ratat-o”, spune sportivul.

Horia spune că odată ce a intrat în sala de antrenament nu şi-a mai văzut viaţa fără baschet. Pentru el, este sportul care i s-a potrivit ca o mănuşă. „Înainte şi chiar şi în timp ce făceam deja baschet, în primii ani, am încercat să practic şi alte sporturi. Mergeam şi la fotbal, şi la tenis de câmp, dar plăcerea pe care o aveam când mergeam la antrenamentele de baschet nu s-a comparat cu nimic. Aşadar am renunţat la alte sporturi şi m-am dedicat baschetului în totalitate”, povesteşte sportivul.

Convocat la naţionala mică

Când încă nu avea 18 ani, Horia a fost selectat în lotul naţional de juniori şi a fost unul dintre cei 12 baschetbalişti care au reprezentat România la competiţiile internaţionale. „Cât am fost junior, am jucat la echipa liceului cu program sportiv din Oradea, apoi la 19 ani jucam deja şi la liceu, şi la echipa mare din Oradea CSM, unde sunt şi acum. Când am fost junior, am fost selectat de două ori la lotul naţional”, spune baschetbalistul.
Pe lângă selecţiile de la lot, Horia se mândreşte cu faptul că a fost campion naţional de două ori, împreună cu echipa de juniori  şi o dată vicecampion naţionali.

Chiar dacă toată lumea se aştepta ca Horia, sportiv de performanţă, să meargă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, după terminarea liceului, baschetbalistul a ales un alt drum. Acum este student la arhitectură.

„Nu am vrut să fac facultatea de educatie fizică pentru că nu vreau să fiu profesor de sport. Am ales arhitectura pentru că întotdeauna mi-a plăcut să desenez şi m-a atras această meserie. Nu este o facultate uşoară, dar mă descurc şi cred că mi se potriveşte, chiar dacă nu are nicio legătură cu baschetul”, spune sportivul.

Ca baschetbalist de performanţă, Horia are cel puţin şapte antrenamente pe săptămână, dacă are două meciuri în săptămâna respectivă. Când are un singur meci pe săptămână, numărul antrenamentelor creşte, dar asta nu îl împiedică să meargă la facultate.

Întrebări şi răspunsuri

Ce program ai în timpul săptămânii, cu şcoala şi cu baschetul?
Am un program destul de încărcat pentru că fug dintr-o parte în alta. Dacă am meciuri în deplasare lipsesc de la şcoală, iar dacă am examene într-o zi lipsesc de la antrenament. Încerc să le impac pe ambele, chiar dacă e greu câteodată.

De ce nu ai plecat să joci la alte echipe de baschet, în ţară sau în străinătate?

N-am plecat pentru că am vrut să fac facultatea de arhitectură aici în Oradea. Sunt acasă cu părinţii mei şi îmi este mult mai uşor. Probabil că în alt oraş sau altă ţară m-as fi descurcat mai greu cu şcoala.

Ce-i place
Horia spune că-i place să meargă la pescuit, să joace fotbal  şi să asculte muzică rock.

Ce nu-i place
Horia spune foarte hotărât şi serios că nu-i place ţara în care trăieşte. El este
convins ca dacă s-ar fi născut în altă ţară ar fi ajuns mult mai departe şi la sport şi cu şcoala.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite