Poliţist din Oradea, ținta unui mafiot italian: „Vei fi primul!"

0
Publicat:

Procurorii orădeni au deschis o anchetă pentru ultraj pe numele unui Italian care, săptămâna trecută, a ameninţat un poliţist de la Antidrog din Oradea. 

Federico Putorti i-a trimis un mesaj clar politistului care l-a anchetat foto: Facebook
Federico Putorti i-a trimis un mesaj clar politistului care l-a anchetat foto: Facebook

„Expeditorul” este Federico Putorti, 35 ani, stabilit în Bihor din 2018, iar „destinatarul„ e Rareş Buştean, ofiţerul care, în 2020, l-a cercetat pentru trafic de droguri, a ţinut legătura cu investigatorul sub acoperire şi a coordonat achiziţiile supravegheate de la Italian care, în februarie-martie 2020 le-a vândut cocaină, amfetamină şi o jumătate de kilogram de cannabis.

Operaţiune compromisă

Din 23 aprilie 2020, însă, ancheta coordonată de procurorii DIICOT Oradea a fost compromisă iar agenţii sub acoperire deconspiraţi. Putorti a refuzat să mai răspundă la telefon pentru că, după cum au aflat ulterior procurorii DIICOT,  aflase că era vizat de o anchetă, iar asta chiar de la surse din Poliţie. Până la acest moment, nu s-a aflat cine au fost “cârtiţele”.

Mesajul italianului este explicit foto: Facebook
Mesajul italianului este explicit foto: Facebook

Există un posibil interes atât sub aspectul divulgării, cât şi al aflării datelor confidențiale din dosarul penal, atât în cursul urmăririi penale, cât şi după sesizarea instanţei”, se menționează în dosarul lui Federico Putorti, ajuns în final în faţa instanţei pentru trafic international de droguri de risc, trafic intern de droguri de risc şi mare risc, respectiv deţinere de droguri de risc pentru consum propriu.

Vei fi primul

Italianul a pretins, însă, atât în anchetă, cât şi în faţa instanţei, că este doar consumator, că cel care îl aproviziona e chiar colaboratorul sub acoperire al poliţiştilor, iar dosarul o înscenare a colaboratorului cu complicitatea poliţistului care l-a cercetat.

„Îmi spunea de multe ori că are prieteni în rândurile poliţiştilor din cadrul BCCO Oradea şi DIICOT Oradea şi să fiu atent, că dacă îi voi greşi cu ceva, îmi va face probleme, ceea ce s-a şi întâmplat", se arată într-o depoziţie a italianului, de la dosar.

intr-o postare, Federico Putorti a tinut sa arate cum se manuie corect briceagul Foto: Facebook
intr-o postare, Federico Putorti a tinut sa arate cum se manuie corect briceagul Foto: Facebook

Bărbatul, care a fost arestat în 2020, iar apoi a fost plasat sub control judiciar, a dispărut în luna mai a acestui an, fiind dat în urmărire internaţională. Lui Federico Putorti nu pare să-i pese de urmăritorii săi, postând pe contul său de socializare fotografii şi filmuleţe din călătorii prin staţiuni de lux, iar pe 28 septembrie şi un mesaj adresat poliţistului care l-a anchetat: „Şi tu, Rareş Buştean, tu eşti mereu în gândurile mele, vei fi primu... Promis de Calabria!", cu trimitere la faptul că Putorti este din regiunea Calabria.

Violent

Ofiţerul a refuzat să comenteze situaţia, la fel ca şi Putorti. Deşi contactat prin messenger pentru a lămuri ce anume are să-i reproşeze poliţistului şi de ce susţine că i s-a făcut o nedreptate, acesta nu a răspuns.

Federico Putorti e fugar dar are timp sa posteze mesaje si filmulete pe Facebook Foto: Facebook
Federico Putorti e fugar dar are timp sa posteze mesaje si filmulete pe Facebook Foto: Facebook

Federico Putorti este cunoscut ca un personaj violent, având multiple antecedente penale. În Italia, a fost implicat în răfuieli sângeroase, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme sau obiecte folosite la atacuri şi a fost prins conducând drogat. În Germania a fost dat chiar în urmărire europeană, după ce a închiriat un bolid şi nu l-a mai returnat. Tatăl său este bănuit de legături cu celebra grupare mafiotă 'Ndràngheta din Calabria şi a fost închis 16 ani într-un dosar de omor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite