Cinci agenţi din PTF Borş, judecaţi pentru mită. Unul are averea sub sechestru

0
Publicat:

Cinci subofiţeri din PTF Borş au fost trimişi în judecată şi sunt acuzaţi că luau mită de la şoferii de TIR, agenţii fiind dovediţi de un investigator sub acoperire care s-a angajat şofer pe camion.

politistii dga au descins in ptf bors pentru perchezitii foto

Un poliţist DGA s-a angajat şofer pe TIR ca să strângă dovezi despre corupţia de la frontieră FOTO: arhiva adevărul

Trimiterea în judecată a celor cinci poliţişti de frontieră din PTF Borş - Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu, Ionel Clejan și Gheorghe Silviu Pirtea - a fost anunţată, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Direcţia Generală Anticorupţie.

"În fapt, s-a reţinut că, în perioada martie - mai 2021, inculpaţii au primit de la conducători auto ai camionelor de transport marfă, aparținând unei persoane juridice române, sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 100 de euro, pentru a facilita acestora reducerea timpilor de aşteptare, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la carantinarea persoanelor şi controlul documentelor", au transmis cele două instituţii în comunicatele de presă.

Potrivit documentului, în caz anchetatorii au verificat şi averile suspecţilor iar proprietăţile agentului Gheorghe Silviu Pirtea au fost puse sub sechestru, "având în vedere că s-a constatat o disproporţie vădită între veniturile licite ale inculpatului şi averea sa".

Şofer sub acoperire

După cum a relatat Adevărul.ro, cei cinci poliţişti de frontieră din PTF Borş au intrat în atenţia anchetatorilor în 2020, în urma unor sesizări primite de poliţiştii Serviciului Judeţean Bihor al DGA cum că mai mulţi agenţi de la frontieră iau mită de la şoferii de TIR.

Ca să strângă dovezi, un ofiţer DGA cu atestat de şofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene iar apoi a lucrat vreme de şase luni ca şofer la o firmă de transporturi. 

În timpul curselor externe, investigatorul sub acoperire purta asupra sa tehnică de înregistrare audio-video, şi a înregistrat permanent discuţiile de la PTF Borş unde, de fiecare dată, la ieşirea şi intrarea în ţară, agenţii de frontieră îl abordau găsind pretexte pentru a-i cere mită: pentru a-l lua peste rând, ca să nu îi înregistreze pasagerul deoarece ar fi fost obligat să intre în carantină, să nu-i mai controleze documentele de transport, etc. 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite