Cazul Adriana Sime: statul român plăteşte despăgubiri pentru gafele procurorilor

0
Publicat:

Statul român va plăti despăgubiri de aproximativ 100.000 lei pentru fosta adjunctă a şefului Fiscului Bihor Adriana Sime, achitată de judecători pentru acuzațiile de corupţie aduse de DNA și nedovedite.

Adriana Sime a fost arestată la domiciliu pentru 89 de zile Foto Bihoreanul
Adriana Sime a fost arestată la domiciliu pentru 89 de zile Foto Bihoreanul

Şpagă în bani şi ulei

Procesul a vizat un dosar instrumentat de procurorii DNA Oradea în 2016, în care Sime a fost acuzată că ar fi pretins, prin intermediar, 14.500 euro de la un om de afaceri din Aleşd, promițând în schimb „trântirea” unui control fiscal dar şi că ar fi primit de la administratorul unei fabrici de ulei, ulei de floarea soarelui şi de măsline în valoare totală de 927 lei, ca „să manifeste o atitudine îngăduitoare”.

Trimisă în judecată de procurorii DNA, femeia a fost achitată definitiv pe 1 noiembrie 2019. Instanţele au stabilit că susţinerile procurorilor DNA nu au fost dovedite. Pentru prima acuză, vizând mita de 14.500 euro, judecătorii au statuat că „fapta nu există”, iar pentru cea privind uleiul primit ca şpagă, că nu este prevăzută de legea penală.

În judecată

În 2020, Sime a deschis ea proces, chemând în judecată statul român, dar şi Ministerul Public, prin DNA, respectiv Ministerul Justiţiei, într-o acţiune civilă de pretenţii. A cerut despăgubiri de 100.000 euro, plus plata salariilor neîncasate, dar şi returnarea cheltuielilor din timpul anchetei şi a procesului. Motivul a fost că procurorii DNA i-au încălcat dreptul la intimitate pentru că i-au interceptat discuţiile telefonice cu familia, dar şi dreptul la libera circulaţie pentru că a fost reţinută şi arestată la domiciliu vreme de 89 de zile. În plus, a reproşat că din pricina anchetei a fost înlăturată de la şefie şi suspendată din funcţie, motiv pentru care a fost obligată să se pensioneze anticipat.

Atât Tribunalul Bihor, cât şi Curtea de Apel Oradea i-au dat dreptate, însă doar parţial. Concret, judecătorii au respins acţiunea împotriva Ministerului Public şi al Ministerului Justiţiei, arătând că „statul, în calitate de garant al legalității și independenței actului de justiție, este obligat sa răspundă independent de orice culpă” pentru consecinţele produse „prin disfuncționalități sau abuzuri”,â care provoacă „prejudicii materiale sau morale justițiabililor”.

Plătim cu toţii

Ca atare, statul, în fapt toţi contribuabilii, îi va plăti orădencei 12.464 lei, salariul pe care nu l-a încasat pe perioada arestului, până la pensionare, cheltuielile de judecată din dosarul penal (34.953,91 lei), dar şi taxa de timbru în procesul nou (2.481,61 lei), plus daune morale de 10.000 euro plus dobânda legală de la data la care a fost depusă acţiunea în pretenţii şi până la plata efectivă.

Avocaţii Adrianei Sime, Irina Poinar şi Raluca Sima-Lenghel, o consideră întemeiată. „Este o soluţie remarcabilă, având în vedere practica de până acum”, a declarat Poinar, referindu-se la faptul că în alte procese similare, instanţele au respins solicitările de pretenţii. Soluţia mai poate fi contestată, cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite