Ministerul Educaţiei a atacat sentinţa care a anulat sesizările privind plagiatul premierului Ciucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhiva adevarul.ro
FOTO: arhiva adevarul.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, la Oradea, că hotărârea judecătorească prin care s-au anulat sesizările privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă a fost atacată de minister.

Anunţul a fost făcut în timpul unei conferinţe de presă, la solicitarea reporterului ebihoreanul.ro, care l-a întrebat cum se simte într-un guvern condus de un posibil plagiator, dar şi ce face, concret, pentru a combate impostura academică.

„Mă simt ca o persoană care îşi doreşte ca adevărul să iasă la iveală. Ministerul Educaţiei, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, a făcut deja recurs la o primă decizie a instanţei. Există interesul, prin această susţinere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greşit din această perspectivă a plagiatului, trebuie să plătească”, a declarat ministrul, potrivit ebihoreanul.ro.

Recursul depus de Ministerul Educaţiei în procesul cu Nicolae Ciucă se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei. 

Ministrul a mai explicat, marţi, la Oradea, că prin noul proiecgt al Legii Învăţământului Superior, plagiatul va fi combătut prin responsabilizarea universităţilor, deciziile  unităţilor de învăţământ superior vor putea fi contestate apoi la Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), ca o „instanţă supremă de apel la nivel academic”.

„Să lăsăm analiza la nivelul universităţii, asumarea răspunderii integral la nivelul universităţilor şi nicio universitate nu va mai putea să dea vina pe alte instituţii care au validat eventualele erori”, a declarat Cîmpeanu, conform ebihoreanul.ro, explicând că, din 1989 încoace, CNATCU a eliberat 84.000 de titluri de doctor şi n-a depistat niciun plagiat „ex ante”, ci doar în urma unor sesizări.

În opinia lui Sorin Cîmpeanu, plagiatul "poate să fie abatere disciplinară sau poate să fie infracţiune", caz în care "cu siguranţă va face obiectul altor legi şi altor instituţii”.

Vizită de lucru

Ministrul Educaţiei s-a aflat, marţi, într-o vizită de lucru la Oradea, unde a vizitat investiţii făcute în reţeaua şcolară, între care şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, unde se desfăşoară ample lucrări de reabilitare termică, dar şi de refacere a reţelelor de apă, canalizare, încălzire şi curent electric. Potrivit Primăriei Oradea, în cadrul întâlnirii, au avut loc discuţii cu privire la dotarea atelierelor şi a laboratoarelor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a vizitat şi şantierul Campusului Şcolar pentru Învăţământ Special, o investiţie a CJ Bihor, în valoare de 91,5 milioane lei, inclusiv TVA, şantierul căminelor studenţeşti, investiţi de peste 31,9 milioane lei. 

Potrivit unui comunicat al Universităţii Oradea, secretarul de stat Gigel Paraschiv, şi el prezent la Oradea, a declarat că instituţiile de învăţământ superior, inclusiv cel din Oradea, trebuie să se adapteze cererii de pe piaţa muncii. „Universităţile trebuie să vină în sprijinul studenţilor lor, ajutându-i să rămână acasă, cu start-up-uri, cu dezvoltarea de business, susţinut chiar de universităţi. Haideţi să gândim programe de studiu, împreună cu partenerii economici”, a spus secretarul de stat.

Vă recomandăm şi: 

Ce spune ministrul Educaţiei în urma scandalului desfiinţării instituţiei care analizează plagiatele

Proiectul Legii Învăţământului Superior legalizează hoţia din tezele de doctorat prin desfiinţarea CNATDCU

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite