Lider ALDE Bihor: „Funcţiile din deconcentrate au fost ocupate prin concursuri, nu sunt funcţii publice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan, a declarat, marţi, pentru „Adevărul“, că după ruperea colaiţiei vor renunţa la poziţii doar „miniştrii, secretarii de stat şi colegii care au funcţii de demnitate publică politice“, nu şi cei cu poziţii de conducere în serviciile guvernamentale deconcentrate din judeţe.

„Funcţiile din deconcentrate au fost ocupate prin concursuri, nu sunt funcţii politice. Pe plan naţional, îşi vor prezenta demisiile miniştrii, secretarii de stat şi cei care au funcţii asimilate”, a declarat preşedintele ALDE Bihor.

Orădeanul Dorin Corcheş, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, de pildă, subordonată Ministerului Mediului, a anunţat că va demisiona din funcţie. 

În schimb, Blejan spune că nu va renunţa la poziţia de membru al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), prin care statul gestionează acţiunile la societăţi precum Rompetrol, Hidroelectrica etc. 

„Pentru acest post s-a organizat o selecţie, am susţinut un interviu, deci nu e o funcţie de demnitate publică”, susţine liderul ALDE Bihor.

Pe de altă parte, în Bihor, ca urmare a negocierilor politice, membrii ALDE deţin funcţii de conducere în numeroase servicii deconcentrate, cum ar fi Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului, Clubul Sportiv Crişul, Oficiul pentru Studii Pedologice, Agenţia pentru Protecţia Mediului, sucursala Societăţii de Îmbunătăţiri Funciare, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Direcţia Agricolă, Direcţia judeţeană pentru Protecţia Copilului.

Totodată, ALDE are şi funcţia de vicepreşedinte din Consiliul Judeţean Bihor, prin Traian Bodea, fostul preşedinte al filialei. 

Preşedintele ALDE Bihor susţine că deocamdată „pe plan local, parteneriatul PSD-ALDE-UDMR va continua“, dar nu se ştie până când. "Se va face o analiză a parteneriatului la nivel local şi se va decide în funcţie de concluziile acesteia", spune Blejan.

Vicepreşedntele CJ Bihor, Traian Bodea, e pregătit de pe acum să-şi prezinte demisia, dacă partidul i-o cere, la fel cum e pregătit să rupă parteneriatul şi colegul său de partid din  Consiliul Judeţean, de cei doi depinzând majoritatea Aluanţei PSD-ALDE-UDMR în Consiliu.

"Aşa cum PSD îşi asumă o decizie de sus până jos, şi la ALDE probabil se va proceda la fel. Dacă aşa se va decide la centru, vom ieşi din colaborarea locală cu PSD", a explicat Bodea.

În prezent, în CJ Bihor, majoritatea este formată din cei 9 consilieri judeţeni ai PSD, 8 ai UDMR şi 2 ai ALDE (cu tot cu Bodea), în timp ce PNL a câştigat 17 mandate. Dacă ALDE ar trece de partea PNL, majoritatea ar fi deţinută de liberali şi democrat-liberali, cu 19 voturi.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite