LEGENDE Orăşelul Copiilor, locul unde a căzut cel mai mare meteorit din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraselul copiilor din Oradea

Fiecare loc de pe mapamond poată în spate poveşti ciudate, poveşti transmise din generaţii în generaţi, poveşti care îţi dau fiori când le auzi. Folclorul urban orădean face referire la astfel de poveşti, deşi nimeni nu le-a experimentat pe propria piele.

Orăşelul Copiilor şi meteoritul


O legendă de cartier spune că locul unde este construit orăşelul Copiilor a luat fiinţă într-un mod mai ciudat. Se spune că, demult, foarte demult, chiar înaintea vânătorii lui Ladislau I, un meteorit de dimensi uniuriaşe a aterizat în Oradea, chiar în cartierul Rogerius. A rezultat o groapă imensă în urma impactului şi astfel se explică diferenţa de nivel. După construcţia Spitalului de Copii prin 1960, autorităţile locale au placat groapa cu beton şi a devenit parc pentru copii

Femeia care nu există


La începutul anilor '90 o poveste cu fiori circula prin Oradea. Povestea spune că un taximetrist a adus o femeie de la cimitirul municipal până pe strada Vasile Alecsandri. Cum clienta nu avea bani suficienţi să-i achite cursa i-a lăsat şoferului drept gaj verigheta şi a intrat în casă după bani. Cum nu-i mai apărea clienta, taximetristul a intrat poarta casei şi mare i-a fost mirarea când a aflat că aceasta nu există. Ba mai mult, soţul i-ar fi spus că decedase în urmă cu câteva luni.

Reţeaua de tuneluri


Un loc de legendă din Oradea se află la intersecţia străzilor Dunării şi Republicii. Din moşi strămoşi se povesteşte că în acel loc porneşte o mare reţea de tuneluri care leagă cele două biserici catolice din apropiere, dar şi mai multe clădiri de pe Corso, printre care şi fostul sediu al Securităţii. Tot legendele spun că acei curajoşi care care au îndrăznit să coboare în beciul bisericii şi să parcurgă o parte din tunel ar fi fost opriţi de un zid, chiar în apropierea clădirii ce găzduia vechea poliţie politică.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite