Avocat trimis în judecată pentru cămătărie. A lăsat fără case cel puțin 12 oameni sărmani sau cu diverse probleme

0
Publicat:

Un avocat din Bihor, secretara lui, un notar şi doi interlopi au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, după ce au lăsat fără case cel puţin 12 persoane vulnerabile, prin cămătărie, şantaje şi înşelăciuni.

Bătrânii păcăliţi au descoperit târziu escrocheria iar mulţi au rămas pe străzi. Foto: generic
Bătrânii păcăliţi au descoperit târziu escrocheria iar mulţi au rămas pe străzi. Foto: generic

Rechizitoriul întocmit de procurori  arată că avocatul Sallak István „vâna” proprietăţile unor vârstnici, oameni neştiutori de carte, cu probleme financiare sau căzuţi în patima alcoolului, având ca "scop unic dobândirea dreptului de proprietate de către el sau de către personaje din anturajul său asupra unor imobile situate în Salonta şi Oradea”.

Cămătar fără scrupule

Potrivit anchetatorilor, Sallak şi-a creat, de-a lungul timpului, o adevărată reţea în care şi-a cooptat secretara, pe Mariţa Benea, dar şi doi interlopi notorii din Salonta, Farkas Alexandru, zis „Boni”, și Farkas Lóránd, zis „Poţ”.

Victimele semnau fără să ezite actele care le erau puse în faţă, căci avocatul era perceput ca „om al legii” şi inspira încredere, şi aflau mult prea târziu că au fost înşelaţi.

Printre cei păcăliţi, se numără un localnic din Salonta căruia avocatul i-a dat în 2017 un împrumut de 5.000 euro cu o dobândă de 1.500 euro, bani pe care omul a înţeles că trebuie să-i returneze într-un an, până în 28 august 2018.

Ca totul să fie „legal”, bărbatul a fost dus în faţa notarului Szász Dénes. Dar nu a semnat contract de împrumut, cum ar fi fost normal, ci un contract de vânzare pentru casa sa, în care avocatul a înserat că i-a achitat pe imobil suma de 47.000 lei. Pentru ca omul să nu intre la bănuieli, în document scria şi că dacă „vânzătorul” se răzgândeşte, o poate răscumpăra până la 28 august 2018, dar fără să se specifice suma pe care trebuia să o returneze, adică împrumutul real şi dobânda negociată, ori suma scrisă în contract, de 47.000 lei.

Surpriza din contract

Abia pe 28 august 2028, când victima a dus cei 6.500 euro, şi-a dat seama că a fost păcălit, căci avocatul l-a înştiinţat că trebuie să restituie, de fapt, 47.000 lei. Fiindcă nu a avut de unde să-i dea banii pe loc, o zi mai târziu, vocatul a înregistrat contractul de vânzare-cumpărare la CF, iar proprietarul a rămas pe drumuri.

Prin aceeaşi metodă au fost înşelate mai multe persoane, susţin anchetatorii, care au descoperit şi alte soiuri de escrocherii.

Un bătrân, de pildă, a fost păcălit că i se rezolvă dubla cetăţenie şi un loc de muncă în Ungaria, i s-au cerut copii după actul de identitate şi după cele de deces ale părinţilor, iar cu documentele respective a fost lăsat fără casa părintească. 

O altă victimă care a acceptat să închirieze un chioşc la tariful lunar de 350 lei a rămas şi fără chioşc, şi fără terenul pe care era construcţia dar şi fără casă.  

Care sunt acuzațiile

Avocatul Sallak a fost trimis în judecată pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, camătă, exploatare patrimonială a unei persoane vulnerabile, toate în formă continuată, notarul Szász Dénes pentru abuz în serviciu, secretara avocatului pentru înşelăciune, fals în declarații, instigare la fals intelectual, Farkas Alexandru pentru şantaj în formă continuată, iar Farkas Lóránd pentru înşelăciune.

Procesul va începe la Curtea de Apel Oradea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite