Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Cred în doctrina şi valorile liberale, deşi Partidul Naţional Liberal nu este unul perfect"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ales primarul municipiului Oradea în anul 2008 din primul tur cu 50,3% din voturi, iar în 2012 reales pentru al doilea mandat cu 66,02% din voturi, Ilie Bolojan este un liberal autentic, astfel că nu şi-a pus niciodată problema trecerii la alt partid, iar despre tentaţie nici nu poate fi vorba.

Ilie Bolojan, primarul liberal al Oradiei, este de meserie profesor şi inginer. S-a înscris în Partidul Naţional Liberal în anul 1992, iar de atunci a fost pe rând consilier local, consilier judeţean, prefect, Secretar General al Guvernului şi primar. A fost ales primarul municipiului Oradea în anul 2008 din primul tur cu 50,3% din voturi, iar în 2012 a fost reales pentru al doilea mandat cu 66,02% din voturi. Este şi preşedinte al filialei locale a Partidului Naţional Liberal.

În calitate de preşedinte al PNL Oradea, l-a susţinut în această campanie pe candidatul Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis.

,,Am făcut acest lucru din două motive. Pe de o parte, cred că este important ca cetăţenii să ştie care este opţiunea politică a primarului lor – este şi o chestiune de onestitate a celui aflat în această funcţie. Pe de altă parte, un primar nu trebuie să voteze în funcţie de propriile simpatii, ci în funcţie de interesele oraşului pe care îl conduce, în funcţie de ce este mai bine pentru cetăţeni. El are o responsabilitate nu doar atunci când ia decizii în calitate de primar, ci şi atunci când, în calitate de alegător, merge să voteze”, a afirmat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Liberal autentic

Este un liberal autentic, astfel că nu şi-a pus niciodată problema trecerii la alt partid, iar despre tentaţie nici nu poate fi vorba. Dacă ar fi să facă rezumatul campaniei din această toamnă ar spune că: “Scrutinul din toamnă a fost o probă puternică pentru competitorii politici. A fost o campanie grea, cu doi candidaţi cu viziuni total diferite, PSD a făcut multe promisiuni electorale fără acoperire, însă în toată această perioadă ACL a dus o campanie corectă de informare iar campania de minciuni a PSD nu a avut efect. Până la urmă cetăţenii au ales viziunea lui Klaus Iohannis – o Românie care se dezvoltă prin investiţii, prin mai multe locuri de muncă, prin lucruri bine făcute- adică o direcţie normală de dezvoltare. În Oradea nu am avut incidente majore în organizarea alegerilor, am creat toate condiţiile pentru ca orădenii să poată vota, indiferent de opţiunea lor, dar este inaceptabil modul în care a organizat Guvernul şi MAE alegerile în diaspora, este total incorect şi o lipsă de responsabilitate să sabotezi procesul electoral”.

La întrebarea de ce crede în valorile liberale, răspunsul lui Ilie Bolojan a fost: “Cred în doctrina şi valorile liberale, deşi Partidul Naţional Liberal nu este unul perfect. Nu toţi oamenii noştri care au ajuns pe funcţii publice şi-au făcut datoria aşa cum ar fi trebuit. Dar cu mijloacele şi priceperea pe care a avut-o, acest partid a luptat întotdeauna, de la putere sau din opoziţie, pentru democraţie şi pentru o viaţă mai bună pentru fiecare, pentru toţi cei care şi-au dorit să trăiască decent într-o ţară normal”.

Campanie pozitivă

Edilul Oradei susţine că primarii, trebuie să ia deciziile cele mai bune şi să le ducă la bun sfârşit proiectele importante pentru comunitatea din care fac parte.

“De aceea, în toată această campanie, eu am adus argumente de natură pozitivă: cine este candidatul la preşedinţie care poate face mai mult pentru această ţară şi care este conjunctura politică cea mai prielnică, cea care ar aduce mai multe avantaje municipiului Oradea şi judeţului Bihor. Şi am făcut aceste lucruri pentru ca oamenii să fie în cunoştinţă de cauză atunci când votează”, consideră Ilie Bolojan.

Potrivit acestuia, prin persoana lui, preşedintele nu afectează direct un oraş sau altul, dar prin ceea ce generează alegerea preşedintelui în plan guvernamental sau parlamentar, în planul alianţelor între partide, există o influenţă indirectă.

“Municipiul Oradea colaborează cu agenţii guvernamentale, iar atitudinea acestora poate influenţa, în bine sau în rău, dezvoltarea oraşului. Municipiul derulează proiecte importante din fonduri europene, la care vrând-nevrând trebuie să colaborăm cu autorităţile de management, care sunt în subordinea sau în coordonarea ministerelor. În funcţie de atitudinea acestora, binevoitoare sau răuvoitoare, se pot genera absorbţii mai mari sau mai mici, finalizarea sau nu a acestora. Dacă Klaus Iohannis a demonstrat până acum la Sibiu că a putut să facă lucruri temeinice pentru oraş, eu cred că are şansa să facă aceste lucruri şi pentru România. Dacă regulile pentru a guverna un oraş nu diferă prea mult faţă de cele pentru a guverna o ţară, înseamnă că poate face mult mai mult, din funcţia de preşedinte, pentru România”, a punctat Ilie Bolojan .

Proiecte europene de aproximativ 250 de milioane de euro

Primarul Oradei consideră că trebuie să se apropie tot mai mult de un oraş al dezvoltării şi prosperităţii.

,,În Oradea avem câştigate proiecte europene în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro, unele au fost puse realizate deja, altele sunt în curs de realizare. Motorul dezvoltării este creşterea economică. O creştere mai rapidă a volumului de produse sau de servicii furnizate de firme din Oradea înseamnă venituri mai mari pentru mulţi orădeni, în aşa fel încât oamenii să-şi îmbunătăţească viaţa”, a spus edilul.

Îşi doreşte ca Oradea să devină un oraş atractiv ca localizare pentru întreprinderi,  să genereze oportunităţi pentru investiţii şi să fie un punct de atracţie pentru turişti.

“Vom continua strategia de dezvoltare a oraşului începută încă din 2008 cu care am avut multe realizări, respectiv atragerea investiţiilor străine şi crearea locurilor de muncă, o infrastructură de bună calitate, pregătirea forţei de muncă, punerea în valoare a patrimoniului şi atracţiilor oraşului, îmbunătăţirea serviciilor publice şi a sistemului medical, accesarea în continuare a proiectelor cu finanţare europeană şi implementarea lor”, a mai spus Ilie Bolojan.

Mai puteti citi:

VIDEO ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Reprezentanţii ACL Bihor, încrezători în reuşita lui Klaus Iohannis

FOTO La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni! Doi candidaţi la preşedinţie şi ministrul Duşa, prezenţi la festivităţi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite