Hexi Pharma ar urma să plătească despăgubiri de 1,3 milioane lei Spitalului Clinic Judeţean Oradea

0
Publicat:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea ar trebui să primească despăgubiri de peste 1,3 milioane de lei, în urma deciziei definitive luate în dosarul Hexi Pharma, însă societatea se află în procedură de insolvenţă.

Spitalul clinic judeţean din Oradea are de încasat despăgubiri de peste 1,3 milioane lei
Spitalul clinic judeţean din Oradea are de încasat despăgubiri de peste 1,3 milioane lei

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea este una dintre cele aproximativ 20 unităţi spitaliceşti care au pretins daune civile, după ce compania i-a livrat dezinfectanţi diluaţi, constituindu-se parte civilă în cadrul dosarului penal pornit în caz în care, vinerea trecută Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, după 6 ani de procese, că toţi inculpaţii din acest dosar au scăpat de închisoare pentru că faptele lor s-au prescris.

Compania a fost acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificare de produse, care au ajuns la peste 300 de unităţi spitaliceşti din ţară în perioada 2012-2016. Produsele biocide Hexi Pharma prezentau diferenţe substanţiale de concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, substanţele fiind diluate de până la 10 ori.

Copii ale acordurilor-cadru și ale contractelor, trimise DNA și DIICOT

Imediat după izbucnirea scandalului, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, Gheorghe Carp, declara că a trimis atât DNA, cât şi DIICOT copiile tuturor acordurilor-cadru încheiate cu Hexi Pharma, dar şi copii ale contractelor pentru achiziţia de dezinfectanţi, facturilor şi ordinelor de plată.

Conform lui Carp, Spitalul Judeţean şi cel Municipal, împreună, au încheiat cu Hexi Pharma acorduri-cadru pentru achiziţia de dezinfectanţi în valoare totală de 1,680 milioane lei, iar în baza acestor acorduri s-au făcut achiziţii efective în valoare de 1,604 milioane lei.

Cert este că, în urma procesului, spitalul orădean primeşte una dintre cele mai mari sume acordate în acest dosar, 1.361.320,04 lei.

„Se ocupă juriştii de acest proces. După ce vom primi, oficial, soluţia, vor acţiona. Probabil ne vom înscrie la masa credală", a explicat, pentru Adevărul, Gheorghe Carp, referindu-se la faptul că, între timp, societatea Hexi Pharma a intrat în procedură de insolvenţă.

Pe de altă parte, spune tot el, în cauză, anchetatorii au dispus sechestre asiguratorii pe proprietăţile inculpaţilor, terenuri şi construcţii a căror valoare depăşeşte 2 milioane euro.

„Aşteptăm să primim soluţia, şi vom vedea atunci ce e de făcut", spune Carp.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite