Ghenele de la blocurile din Oradea, desfiinţate doar cu acordul majorităţii locatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Orădenii comozi, care se tem că vor fi obligaţi să se deplaseze în afara blocurilor, pentru a scăpa de deşeurile menajere, sunt informaţi de către biroul de presă al Primăriei Oradea că ghenele nu vor fi desfiinţate, decât cu acordul majorităţii locatarilor.

Având în vedere sesizările primite de la orădeni cu privire la obligativitatea desfiintării ghenelor pentru deşeuri de la blocurile din cadrul asociaţiilor de proprietari, Direcţia Tehnică a Primăriei Oradea a transmis că Primăria Oradea sau operatorul de salubritate - RER Ecologic nu pot dispune, conform legislaţiei în vigoare, desfiinţarea ghenelor, care au destinaţia de colectare a „deşeurilor" produse de către cetăţeni, acestea fiind considerate dotări realizate la blocurile de locuinţe, conform proiectelor de la data construirii acestora.

Responsabilitatea locatarilor

Prin urmare, asociaţiile de locatari pot utiliza în continuare sistemul de colectare tip "ghenă", construit odată cu blocul de locuinţe, pentru deşeurile care intră în categoria "fracţie umedă" (deşeuri menajere).  În acest caz, RER Ecologic Service va dota încăperea în care se află ghena cu recipienţi corespunzători pentru colectarea deşeurilor din categoria fracţia umedă, iar la limita de proprietate a blocului va amplasa recipientele corespunzătoare pentru colectarea fracţiei uscate. „Operatorul de salubritate nu are obligaţia de a  scoate  recipienţii din ghena blocului pentru a realiza colectarea (ghena find proprietatea  privată a asociaţiei de proprietari, căreia îi revine această obligaţie). În prezent, RER efectuează totuşi acestă operaţiune, pe cheltuială proprie. În perspectiva în care situaţia cu ghenele se va reglementa,  RER Ecologic Service nu va mai scoate deşeurile precolectate de asociaţii din ghena blocului, ci le vor colecta de pe domeniul public.

Pot scăpa de mirosuri

Asociaţiile de proprietari pot decide în adunarea  generala cu votul majorităţii locatarilor implicaţi, din anumite motive care îi privesc în mod direct (miros, disconfort, etc) desfiinţarea ghenelor. În acest caz, asociaţiile de proprietari sunt obligate să se adreseze Primăriei Oradea cu o cerere scrisă, prin care se solicită amenajarea unei incinte pentru depozitarea deşeurilor menajere. Incinta va fi dotată de către RER cu recipienţi pentru colectarea deşeurilor ("fractia umeda" şi "fracţia uscată"). Asociaţiile vor ataşa cererii scrise, tabelul cu semnăturile locatarilor, care  şi-au exprimat acordul în sensul desfiinţării ghenei. În cazul în care sunt îndeplinite cerinţele de mai sus, realizarea incintei se executa de către Primaria Oradea în mod gratuit.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite