Fosta fabrică de agrafe şi piepteni, cel mai mare contributor privat la bugetul local, exportă 70 la sută din producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care au contribuit cel mai mult la bugetul local au fost premiate marţi seară, în cadrul unui cocteil desfăşurat la Hotel Ramada. Compania Plastor, cunoscută în 1914 cu numele de „Fabrica de agrafe şi piepteni“, se află în continuare pe primul loc în topul marilor contributori privaţi la bugetul local, lăudându-se cu o cifră de afaceri în creştere.

Direcţia Economică a Primăriei Oradea a finalizat lista agenţilor economici privaţi din Oradea, care au contribuit cu cele mai mari sume provenite din impozite pe salarii şi patrimoniu la bugetul local, în anul 2011. Plastor, cel mai mare contribuabil din 2010, şi-a menţinut poziţia, suma pe care a plătit-o în 2011 către bugetul local fiind chiar cu 157.000 de lei mai mare decât taxele şi impozitele plătite în 2010. Pe locul doi în top s-a menţinut Lotus Center, cu o contribuţie de peste 1.300.000 de lei. Pe locul trei s-a poziţionat în 2011 RCS&DRS, firma controlată de către cel mai bogat orădean, Zoltan Teszari. Compania Omilos, dezvoltatorul centrului comercial Era Park, care în 2010 a fost pe locul 3 în topul celor mai mari contribuabili orădeni, a ajuns în 2011 pe locul şapte, cu o contribuţie de circa 800.000 de lei. Banca Transilvania, singura instituţie bancară care figura în top zece în 2010, nu mai apare în topul din 2011.

Mega-investiţiile, premiate

Potrivit informaţiilor primite de la Anca Sas, purtător de cuvânt la Primăria Oradea, ceilalţi mari contribuabili privaţi orădeni, după Plastor, Lotus Center SA şi RCS&RDS sunt, în ordine descrescătoare,  Zahărul Oradea, Transilvania General Import - Export, Selina, Omilos Oradea, Deme Macarale, Lukoil România şi UAMT. Marii contributori au primit diplome din partea municipalităţii orădene, iar firmei Faist Mekatronic i-a fost acordat un premiu special, pentru cea mai mare investiţie făcută în Parcul Industrial Eurobusiness.  „Compania Faist Mekatronic a finalizat în luna noiembrie 2011 prima etapă a investiţiei asumate în parcul industrial. Valoarea investiţiei realizate este de 16 milioane de euro, iar numărul angajaţilor depăşeşte deja 360", a spus Anca Sas.

Le merge bine pe timp de criză

Plastor, cel mai mare contributor privat la bugetul Oradei, realizează articole din material plastic pentru diverse domenii industriale. Înfiinţată în 1914, sub numele de „Fabrica de agrafe şi piepteni", compania produce astăzi pentru clienţi de renume mondial, Pereno, una dintre societăţile grupului Plastor, lucrând exclusiv pentru export. Aceasta este, de fapt, şi cheia succesului firmei, după cum a recunoscut Lavinia Popuş, şef serviciu marketing la Plastor. „Aproape 70 la sută din producţie este exportată. Pieţele externe s-au redresat deja, ceea ce reprezintă un element de stabilitate şi ne asigură un nivel bun al cifrei de afaceri", a spus Popuş. Potrivit acesteia, la Plastor nu se simte criza. „Muncim mai mult decât oricând, poate şi de aceea nu se resimt efectele crizei", a mai spus Popuş. Lotus Center, primul mall din oraş, prezent pe piaţa orădeană de nouă ani, a reuşit, de asemenea, să se extindă în plină criză, inaugurând în toamna lui 2011 o nouă aripă. Patronată de către miliardarul din Top Forbes, Alexandru Mudura, compania a contribuit  la bugetul local cu 250.000 de lei mai mult decât în 2010.

Topul instituţiilor publice

 În ceea ce priveşte sectorul public, în 2011,  pe locul întâi s-a poziţionat Casa Judeţeană de Pensii Bihor, cu o contribuţie la bugetul local de peste 7.000.000 de lei. Pe locul doi se află Universitatea din Oradea, cu peste 2.900.000 de lei, iar pe locul trei s-a clasat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite