Cum sunt atraşi maghiarii la cumpărături în România, după scăderea TVA-ului la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un supermarket din Oradea a găsit metoda prin care să-i atragă pe vecinii maghiari la cumpărături. În colaborare cu societatea de transport local din Oradea, de la sfârşitul acestei săptămâni se reînfiinţează ruta transfrontalieră de transport internaţional de persoane Oradea – Biharkeresztes, care a mai funcţionat în perioada 2011-2013. Preţul unei călătorii va fi de doar 7 lei.

Pentru a deveni o cursă rentabilă, SC OTL SA a semnat un contract comercial, pe un an, cu un hypermarket, care subvenţionează diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, cu o sumă variabilă, de la 3.500 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul de călători.

Hipermarketul mizează pe clienţii din Ungaria care ar veni în week-end la Oradea pentru cumpărături, între 150-250 de persoane, având în vedere că în ţara vecină hipermarketurile sunt închise duminica, iar TVA la alimente este 9% în România, comparativ cu 27% în Ungaria.

“Din câte ştiu eu, nu există altundeva cursă transfrontalieră, regulată, zilnică. Nu este încă serviciu public, fiind un serviciu comercial, dar poate fi foarte uşor asimilat unui serviciu public de transport public local. Pentru a fi rentabilă, am convenit cu un hipermarket să ne subvenţioneze”, a declarat Csuzi Istvan, director general SC OTL SA.

Cursa peste graniţă va oferi posibilitatea de a călători regulat pentru cei aproape 700 de bihoreni care şi-au cumpărat, în ultimii 20 de ani, case în zona Biharkesztes, dar care au locuri de muncă şi vin la şcoli în Oradea, precum şi pentru şomerii din zona vecină din Ungaria atraşi către parcurile industriale din Oradea.

“Biharkeresztes este o localitate mai mică şi se află în zona de atracţie a municipiului Oradea. Este o bucurie pentru noi (această cursă, n.r.), cu atât mai mult cu cât putem vorbi şi de posibilităţile culturale în limba maghiară oferite de municipiul Oradea, mult mai aproape decât Debreţinul, la 60 de kilometri,” a declarat primarul din Biharkeresztes, Barabas Ferencz.

Pe ruta Oradea – Biharkeresztes vor fi câte trei curse în zilele lucrătoare şi câte şase, sâmbăta şi duminica. Preţul unui bilet va fi de 500 de forinţi sau şapte lei. Durata cursei va fi în jur de o oră, o oră şi jumătate, ţinând cont de controlul de la graniţă. Directorul Csuzi Istvan a subliniat că toate persoanele din autobuz vor fi verificate la punctul de frontieră Borş-Artand.

Va mai recomandam:

Codul Fiscal: o nouă negociere, acelaşi rezultat. Liviu Dragnea: TVA scade la 20% din ianuarie 2016, la 19% din 2017

FOTO După luni de aşteptare, tramvaiele şi-ar putea relua circulaţia din 14 septembrie, odată cu începerea anului şcolar

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite