Cum au reuşit două tinere din Oradea să devină ambasadoarele celebrului bucătar internaţional Jamie Oliver

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patricia si Amelia Foto-Arhiva personala
Patricia si Amelia Foto-Arhiva personala

Amelia Şelariu, nutriţionist dietetician, şi Patricia Albu, manager vânzări, sunt ambasadori ai Food Revolution în Oradea de aproximativ un an. Programul de voluntariat ,,Food Revolution” a fost iniţiat de Jamie Oliver, unul dintre ce mai cunoscuţi bucătari la nivel mondial, din dorinţa de a veni cu soluţii pentru combaterea unor boli cronice cu care se confruntă societatea din ziua de azi, cum ar fi obezitatea infantilă.

În lume există peste 150.000 de Ambassadori Food Revolution, iar cele două tinere din Oradea se numără printre ei. “Ne-am unit forţele pentru a transmite un mesaj : hrana ne poate influenţa starea de sănătate, iar alegerile corecte în ceea ce priveşte alimentaţia, începând cu o vârstă fragedă, ne pot ajuta să prevenim bolile cornice”, spune Amelia Şelariu.

Amelia adoră copiii, iar pentru ea, educaţia nutriţională este un element cheie în ceea priveşte profesia. Începuse de ceva vreme cu ateliere de nutriţie, încercând să promoveze un stil de viaţă sănătos, însă programul ,,Food Revolution” i s-a potrivit ca o mănuşă. Imediat ce a văzut că există posibilitatea să devină Ambassador în România, nu a stat pe gânduri şi a aplicat. A fost nevoie de o serie de proceduri până a primit vestea că a fost acceptată.

Prin natura muncii pe care o desfăşoară, Patricia a observat că părinţii sunt din ce în ce mai interesaţi în ceea ce priveşte sănătatea lor şi a copiilor lor, fie că este vorba despre calitatea ingredientelor, fie despre utilizarea unor de vase şi accesorii care păstrează substanţele hrănitoare, dar care nu alterează şi nu contaminează preparatele.

“Mi-am dorit mai mult: implicarea copiilor în procesul de gătire şi servirea meselor în familie. Programul lui Jamie Oliver, s-a mulat perfect pe ideile mele şi aşa am ajuns Ambassador Food Revolution”, ne-a mărturisit Patricia.

Amelia si Patricia

Ca Ambassadori Food Revolution, cele două tinere au o misiune cât se poate de clară, aceea de a educa populaţia în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos.  În plus, în fiecare an, în luna mai se ţine Food Revolution Day, un eveniment ce se desfăşoară în aceeaşi zi, pe tot globul, cu scopul de a sublimia importanţa unei educaţii nutriţionale în rândul copiilor. Fiecare Ambassador este liber să îşi aleagă metoda prin care transmite mesajul, însă cele două au decis să îşi unească forţele şi să facă ateliere de nutriţie pentru cei mici în grădiniţe şi şcoli.

“Am ales această variantă deoarece copiii au un impact major în schimbarea obiceiurilor unei familii, iar obiceiurile sănătoase învăţate încă de la o vârstă fragedă pot persista de-a lungul întregii vieţi. Recent, mai avem încă o persoană în echipă care ne ajută foarte mult şi căreia îi mulţumim pe această cale. Este vorba de Ioana Raluca Sasca, administrator ,,Better Food”, restaurant şi firmă de catering”, ne-au spus Amelia şi Patricia.

În fiecare săptămână, ambasadorii orădeni au câte un atelier de nutriţie pentru copii, acolo unde sunt solicitaţi, cu scopul de a sublinia importanţa unei alimentaţii sănătoase. Atelierele de nutriţie sunt şi distractive şi constă într-o parte teoretică şi o parte practică, iar informaţiile sunt adaptate pe cât posibil pe înţelesul celor mici. Toţi adoră să gătească împreună cu ele şi să guste orice fel de legumă, din proprie iniţiativă. Ba chiar sunt rugate să se mai întoarcă.

Amelia si Patricia

“Prin aceste ateliere de gătit pentru copiii din şcoli şi grădiniţe, dar şi colaborările care au luat naştere, urmărim conştientizarea importanţei unui stil de viaţă sănătos, cunoşterea principiilor de bază ale unei alimentaţii sănătoase, creşterea consumului de fructe şi legume, şi creşterea consumului de alimente de origine locală”, precizează Patricia.

Amelia este cea care se ocupă de partea teoretică. “Deşi mulţi consideră că nu poţi preda nutriţia unor copii de 4-5 ani, eu le demonstrez exact contrariul. Secretul este să adaptezi mesajul pe înţelesul lor. Eu de exemplu mă folosesc de personajele din desenele animate şi prinde chiar mai bine decât mă aşteptam!”, susţine Amelia.

De cealaltă parte, Patricia prin magazinul pe care-l reprezintă pune la dispoziţie toate accesoriile necesare pentru ca experienţa culinară să fie una educativă şi distractivă.

,,Din experienţă, vă mărturisim că majoritatea părinţilor sunt absolut încântaţi de proiectele pe care le facem cu cei mici. Unii sunt plăcut suprinşi să vadă că puiul lor gustă, ba chiar cere supliment dintr-o legumă pe care înainte o refuza cu vehemenţă. Le plac ideile noastre şi unii le aplică şi acasă, moment în care simţim şi noi că mesajele au ajuns acolo unde trebuie”, explică Patricia.

Amelia si Patricia

Pe 20 Mai, ambassadorii Food Revolution Oradea, împreună cu Sarah Pop şi Better Food, vor susţine ,,Food Revolution Day” la Clubul Mămăruţelor din Oradea, unde cei interesaţi vor afla ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.

“Vom găti, vom face sport, ne vom distra cu ,,Prietenii Veseliei” şi  magicienii-iluzionişti ,,Eduard şi Bianca” şi vom face multe alte lucruri interesante. Evenimentul este dedicat celor mici, împreună cu familiile lor, iar intrarea va fi gratuită, pe bază de înscrieri” ne-a spus Amelia.

Va mai recomandam:

Cea mai simplă şi rapidă reţetă de pizza, distractiv de făcut în familie. Garantată de faimosul bucătar Jamie Oliver

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite