Concedii de patru stele în case ţărăneşti pentru orădeni și pentru turiști, în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Case ţărăneşti vechi, recondiţionate, puse la dispoziţia turiştilor care vor să petreacă autentic româneşte. Turiştii au tot confortul la dispoziţie, plus peisajul de vis oferit de zona Roşia şi bucatele tradiţionale din gospodăriile comunei.

Orădeanul Viorel Lascu a înţeles că obiceiurile, bucatele tradiţionale şi peisajele bihorene pot fi o sursă bună pentru turismul românesc, dacă sunt exploatate la adevărata lor valoare. El a recondiţionat case ţărăneşti vechi din Bihor, iar acum a creat în comuna Roşia un adevărat complex turistic. „După ce am început să recondiţionez casele, a venit un cuplu din Bucureşti şi le-a plăcut atât de mult ideea încât au decis să investească aici. Practic, eu am venit cu logistica şi cu ideile, ei cu finanţarea”, a povestit Viorel Lascu despre începuturile afacerii.

Facilităţi moderne

Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, cu o mică excepţie, au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire. Pentru a respecta cât mai bine modelul iniţial, orădeanul s-a consultat cu specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor. „Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc, sau neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez”, a spus  Lascu. O dată recondiţionate, casele au fost introduse în circuitul turistic. Dacă la început a avut foarte mulţi clienţi străini, acum au început şi românii să guste astfel de vacanţe. „Şi acum e plin. Colaborez cu trei firme de transport din ţară, care aduc grupurile de turişti. Avem inclusiv o casă de patru stele”, a povestit Viorel Lascu.

Turiştii care îi calcă pragul pot gusta şi din bucatele tradiţionale din zonă, gătite de ţăranii din Roşia. „Cei care vin au posibilitatea să-şi aducă alimente de acasă şi să-şi gătească. În acelaşi timp însă, noi le oferim şi meniuri cu bucate tradiţionale, care costă în jur de 30-40 de lei pe zi, pentru o persoană”, a declarat orădeanul.

Vacanţă la ţară, departe de televizor

Turiştii pot alege diferite activităţi pentru a-şi umple timpul liber şi pentru a se relaxa, de la călărie, la plimbare cu căruţa, speoturism, escaladă, tiroliană, tras cu arcul, drumeţie, cicloturism, caiac. Cazarea costă între 60 şi 140 de lei pe cameră, pe zi, în funcţie de confort. O casă care poată găzdui până la 26 de persoane poate fi închiriată cu 320 de lei pe zi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite