Cerb de peste 10.000 de euro, împuşcat pe fondul de vânătoare de la Ferice. AJVPS Bihor nu ştie nimic, în timp Parchetul a început urmărirea penală

0
0
Picioarele si diferite parti ale cerbului au fost abandonate pe marginea drumului
Picioarele si diferite parti ale cerbului au fost abandonate pe marginea drumului

Braconaj pe fondul de vânătoare de la Ferice. Un exemplar de cerb, a cărui valoare ar putea ajunge chiar şi la 15.000 de euro, a căzut în bătaia puştii unor bihoreni pasionaţi de vânătoare.

Braconajul a avut loc la începutul lunii iulie, pe fondul de vânătoare 61 din localitatea Ferice. În urma lor, braconierii au lăsat copitele animalului, pielea şi intestinele, aruncate pe marginea drumului.

Vânătoarea ilegală a avut loc în noaptea de 8 iulie, în jurul orei 03.00 Potrivit unor surse, la braconaj au luat patru persoane, respectiv Viorel Ienciu, paznicul fondului de vânătoare, Ioan Mateaş, Sandu Blaj şi Adrian Dumbrăveanu. Pe arma de vânătoare ar fi fost instalat un proiector care să-i ajute pe vânători să ochească prada în miez de noapte. După ce cerbul a fost împuşcat a fost tranşat şi “depozitat” la rece.

“În fiecare seară se aud focuri de armă. Vor să distrugă tot, iar paznicul în loc să-şi facă datoria este mâna-n mână cu braconierii. Eu ştiu că unul dintre braconieri a fost sunat şi i s-a spus să arunce toată carnea şi să facă ordine ” ne-a declarat un localnic.

La numărul unic de urgenţă 112 a fost sesizat acest caz, astfel că poliţiştii şi procurorii ajunşi la faţa locului au luate amprente, şi diferite obiecte pentru a fi analizate. A fost demarată o anchetă în acest sens.

Cerb Impuscat

 “Dosarul este înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Beiuş, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de braconaj cinegetic. Se fac cercetări pentru identificarea autorilor. Prejudiciul urmează a fi stabilit de către AJVPS Bihor”, ne-a declarat Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.

În timp ce anchetatorii susţin că aşteaptă  ca prejudiciul să fie stabilit de către reprezentanţii AJVPS Bihor, conducerea instituţiei susţine că nu a primit nicio solicitare în acest sens, ba mai mult nu ştie nimic despre cazul de la Ferice.

Cerb Impuscat

“Nu ştiu despre ce caz vorbiţi. Nu am fost sesizaţi despre niciun caz de braconaj în zona reespectivă. În mod normal, ar trebui ca asociaţia să se constitue parte civilă în asemenea cazuri, aşa cum prevede legea. Mă îndoiesc că paznicul de acolo ar fi implicat în aşa ceva. Am înţeles că s-a găsit ceva piele pe acolo, dar cam atât ştiu. Nu am primit nicio adresă prin care să ni se ceară o evaluare a animalului respectiv. Cam aşa funcţionează sistemul. Eu m-aş bucura să se găsească făptaşul pentru că una dintre activităţile noastre de bază este lupta împotriva braconajului, iar dacă se pune în discuţie implicarea unui angajat al AJVPS-ului cu siguranţă, pe lângă sancţiunile legale, se va ajunge la desfacerea contractului de muncă” ne-a declarat Sorin Bronţ, directorul AJVPS Bihor.

Potrivit acestuia, pe fondul de vânătoare de la Ferice nu există evaluate efective de cerb.

“Nu are de unde să fie. Este posibil să fi fost ori un cerb în tranzit, ori să fi fost adus de undeva şi abandoat acolo. Eu mai degrabă cred a doua variantă”, a precizat directorul AJVPS.

Valoarea unui cerb ar putea ajunge chiar şi la 15.000 de euro. 

Va mai recomandam:

Soluţia dată de procurorii militari în dosarul partidei de vănătoare la care a luat parte şeful DNA Oradea

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite