Ce boli tratează terapia cu ape termale de la Băile Felix, unice în Europa, şi ce se întâmplă în organism când sunt băute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile apelor termale din Baile Felix
Beneficiile apelor termale din Baile Felix

Unicitatea apelor termale din Felix constă într-un echilibru fiziologic între compoziţia chimică şi termalitate, ceea ce le face extrem de apreciate şi eficiente atât în cura internă, cât şi în cura externă. Sunt în fruntea topului apelor curative din Europa, lucru dovedit de analizele efectuate de instituţiile de specialitate din Occident. Putini ştiu că apele termale din Bihor pot fi şi băute.

Anul descoperirii izvoarelor termale din Băile Felix este disputat, unii considerând că a avut loc în jurul anilor 1000, alţii, în jurul anilor 1200, iar unii specialişti afirmă chiar că au fost descoperite abia în 1700.

Vechile documente atestă utilizarea băilor în tratamentul diverselor afecţiuni încă din anul 1000, când au fost descoperite de călugărul Felix, parohul Mănăstirii din Sânmartin.

Diploma Vaticanului

În altă viziune, cea mai veche mărturie a Băilor Felix a fost descoperită într-o Diplomă a Vaticanului. Aici era menţionată existenţa unor ape termale lângă Cetatea Oradiei sub denumirea de Băile Oradiei (Termae Varadienses).

O altă variantă spune că abia în 1700 Felix Heldres a descoperit izvorul termal.
Între anii 1711-1721 apar primele aşezăminte organizate pentru tratament, iar din 1885 se captează un nou izvor, având temperatura de 49 grade Celsius. În 1731 se face prima analiză a apelor termale şi a proprietăţilor curative ale acestora aşa cum sunt cunoscute astăzi.

Prima atestare a staţiunii datează din 1763 şi este reprezentată de o serie de notiţe ale unui medic ce dorea construitea unui bazin pentru băi. În 1771, bazinul de lemn a fost transformat în bazin de piatră. Tot atunci au fost amenajate cabine de băi.

Prima clădire a fost construită între 1766-1772, însă staţiunea începe să se dezvolte abia în 1885 când a fost realizat primul foraj modern la Izvorul Principal.

"Nufărul termal" sau "floarea de lotus" este considerat simbolul staţiunii, fiind descoperit în anul 1789 de botanistul P. Kitaibel şi denumit în 1908 de către J. Tuzson, care face asemănarea cu nufărul de Nil. Planta a fost declarată monument al naturii în anul 1931. Apele din staţiunea balneo-climaterică Băile Felix au obţinut în 1896 la expoziţia mondială Medalia de Aur şi Diploma de onoare.

Beneficii multiple

Potrivit medicilor, apa termală poate fi folosită  atât în cura internă-crenoterapie – pentru anumite afecţiuni ale aparatului digestiv, stomac, intestine subţire şi gros, colecist ale aparatului urinar, afecţiuni metabolice şi endocrine cât şi în cura externă – balneaţie.

"Este una dintre cele mai bune ape de tratament antireumatic, pentru reumatism inflamator, degenerativ, sechele post traumatice, afecţiuni neurologice. Pe lângă cura externă, apa de Felix, deşi puţină lume ştie, este bună şi pentru cura internă, aşa numita crenoterapie." susţine dr. Gheorghe Moraru, medic primar de recuperare medicală.

Apa este caracterizată ca o apă bicarbonatată, sulfatată şi clorurosodică ceea ce îi confera o acţiune benefică în constipaţie cronică, colite cornice spastice şi dureroase, megacolon, dischinezii bilioduodenale, gastrită hiperacidă, hepatite cornice, diabet zaharat, gută.

“Prin termalitatea ei naturală ( Tº = 37/38º C) cât şi prin compoziţia ei chimică este definită ca o apă oligominerală mezotermală. Dintre anioni în ordinea valorilor găsite cei mai importanţi sunt: Bicarbonic ( HCO3-) – 439 mg/%, Sulfat ( SO4 2- )  -  208 mg%, iar dintre cationi cei mai importanţi sunt: Calciu ( CA2+ )  - 139mg/% Sodiu ( NA+ )  - 71 mg/%, Magneziu ( Mg2+ )  - 24 mg/%”, a afirmat cercetătoarea Simona Bişboacă.

În cura externă efectele benefice se resfrâng asupra bolilor reumatismale, cronice si degenerative, reumatism abarticular, afecţiuni post-traumatice, post-operatorii, proteze şold, genunchi, hernia de disc cervicale şi lombare operate, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, pareze, paralizii, nevrite, polinevrite, ale sistemului circulator, arterite.

Bună de băut

Potrivit specialiştilor din cadrul unei baze de tratament,  un efect mai puţin cunoscut al apei termale este acela că valorite crescute ale tensiunii arteriale scad progresiv până aproape de normalizare după 10-14 zile de cura externă.

Chiar dacă pare greu de crezut, apa termominerală din aceste bazine este bună de băut. O spun analizele şi o spun şi specialiştii. Mai mult decât atât medicii o recomandă pentru consumul zilnic. Calitatea apei termale depinde direct de rocile prin care trec, pe care le dizovă.

 "Apele termale de aici să nu creadă cineva că se alimentează din precipitaţii sau depind de variaţiile de temperatură. Parcurgerea drumului din Pădurea Craiului, unde este zona de infiltraţie până în zona noastră, este în jur de 20-22 de mii de ani" afirmă prof.univ.dr. Nicolae Josan, profesor în cadrul Facultăţii de Geografie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Mai puteti citi:

FOTO Relaxare de 1 Mai. Bihorenii pot opta pentru piscine termale, festival de muzică electronică, aer curat de munte sau grătare la picnic

Meteorologii anunţă temperaturii de vară pentru prima zi a lunii Mai aşa că orădenii sunt aşteptaţi să se relaxeze la iarbă verde sau în bazinele cu apă termală. Printre destinaţiile favorite alese sunt  localităţile apropiate de Oradea, ca Fughiu, Cihei, Paleu, dar şi cele un pic mai îndepărtate cum este Cetatea Şoimilor ori Şuncuiuş. În topul destinaţiilorse află şi staţiunile Băile Felix dar şi 1 Mai.

FOTO Ştrandurile cu apă termală au atras mii de turişti de 1 Mai

Jacuzzi, piscine cu apă termală,  gheizere şi multă mişcare. Aşa îşi petrec mini-vacanţa de 1 Mai şi Paşte turiştii care au ajuns  în aceste zile în staţiunea Băile Felix.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite