Verdict inedit în cazul a doi foşti soţi năbădăioși care se hărțuiau reciproc: psihoterapie și interdicția să discute între ei

0
Publicat:

Doi foşti soţi care, după divorţ, au continuat să se certe între ei, au primit interdicţie de a comunica timp de trei luni şi au fost obligaţi să se prezinte la psiholog, fiecare având de urmat cel puţin şase şedinţe de psihoterapie.

Cei doi soţi nu-şi mai pot vorbi timp de 3 luni. Foto: arhiva adevarul.ro
Cei doi soţi nu-şi mai pot vorbi timp de 3 luni. Foto: arhiva adevarul.ro

Inedita soluţie a fost pronunţată săptămâna trecută de Judecătoria Salonta, în cazul unei educatoare şi a unui om de afaceri care, desi sunt divorţaţi şi au doi copii pentru care au primit custodie comună, nu se pot înţelege nici în prezent.

În timp ce femeia şi-a reclamat fostul soţ de mai multe ori, susţinând că este violent şi că îi este frică de el, bărbatul a cerut ajutorul poliţiştilor pretinzând că fosta nevastă „a exercitat violență psihologică și cibernetică, cu scopul clar de a-l umili, a-l denigra, pentru a-l trata inuman și a-i aduce numeroase prejudicii de imagine”.

Scandalagii vor protecţie

În reclamaţia întinsă pe mai multe pagini, bihoreanul susţine că fosta nevastă îl hărţuie cu apeluri telefonice, mesaje, multiple și repetate amenințări, îi provoacă „o stare de vădit disconfort psihic, care are ca efect stări de insomnie si de anxietate”, îi afectează „capacitatea de a se concentra, de a munci și a lua cele mai bune decizii”, atitudinea ei demonstrând „că nu poate trece peste despărțire” şi „încearcă să exercite un control obsesiv si patologic” asupra lui.

Bărbatul s-a plâns că asta nu e tot. Pe 23 ianuarie, în acest an, împreună cu avocata sa, i-a făcut o vizită femeii ca să ajungă la o înţelegere în legătură cu programul de vizită al copiilor pe care “ea în respectă când are chef”. Întâlnirea s-a transformat, însă, într-un adevărat circ, căci cei doi s-au certat şi înjurat ca la uşa cortului, în discuţii intervenind şi tatăl, dar şi fratele femeii.

Scandalul a fost aplanat de către poliţiştii chemaţi la faţa locului. Urmarea? Cuplul năbădăios a ajuns la poliţie, unde, ca să-i calmeze, poliţiştii le-au dat tuturor ordine de protecţie temporare: bărbatul a primit împotriva fostei soţii, pentru violenţă verbală şi psihologică, împotriva fostului socru, pentru violenţă fizică, împotriva fostului cumnat, pentru violenţă psihologică, iar femeia împotriva fostului soţ, pentru violenţă psihologică.

„Liniştiţi” de judecători

Cazul a ajuns, ulterior, şi în faţa unui judecător de la Judecătoria Salonta, care a decis că, deşi se declară speriaţi unul de celălalt, „atitudinea celor doi a fost una mai degrabă arţăgoasă, belicoasă, căutând ca, prin intermediul efectelor ordinului de protecţie, să atingă mai degrabă un scop vindicativ, decât să obţină o reală protecţie pentru real pericol viitor”.

Pe de altă parte, însă, judecătorul a fost de acord că,  cei doi „şi-au creat, reciproc, stări de tensiune şi suferinţă psihică”, şi că, din cauza scandalurilor, „există posibilitatea ca, pe viitor, lucrurile să degenereze, motiv pentru care, în scopul înlăturării stării de pericol se impune emiterea ordinului de protecţie”.

Ca atare, a decis să le dea o lecţie şi i-a obligat pe cei doi să stea departe unul de celălalt pentru o perioadă de trei luni, timp în care au interdicţia oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod.

Cu forţa la psiholog

Totodată, cei doi au fost obligaţi să urmeze cel puţin șase şedinţe de consiliere psihologică pe o perioadă de cel două luni, durată care poate fi prelungită de către psihologul de caz, în funcție de nevoile părților, „urmând ca după finalizarea perioadei psihoterapeutul să întocmească un raport de informare și evaluare pe care să îl comunice instanței”.

Soluţia reprezintă o premieră în județ, susțin polițiștii puși să supravegheze dacă cei doi respectă ordinul de protecție căci, după cum i-a avertizat însuşi judecătorul, nesupunerea constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti, care se pedepseşte cu închisoare de la șase luni la cinci ani.

Deşi în mod normal ar trebui să fie mulţumită atât femeia, căci fostul soţ n-o mai poate căuta, dar şi bărbatul, căci fosta nevastă nu-l mai poate hărţui cu mesaje şi apeluri, în mod bizar ambii au atacat hotărârea, cerând să fie anulată, verdictul final urmând să-l pronunţe Tribunalul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite