Căldură din râu. Primul oraş din România unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea ar putea deveni primul oraş din ţară unde locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde, ca urmare a unui proiect al companiei de termoficare a oraşului.

Pentru producţia de hidrogen, CET Oradea(în foto) va folosi apa din Crişul Repede.
Pentru producţia de hidrogen, CET Oradea(în foto) va folosi apa din Crişul Repede.

Concret, CET Oradea vrea să investească 127 milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde, un proiect-pilot în România în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiei pentru o producție de mare capacitate.

Compania plănuieşte să se doteze cu o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz care, în ameste cu gazul metan,  va produce energia termică necesară încălzirii locuințelor din Oradea.

Hidrogen din Criş

Instalaţia va fi compusă dintr-un ansamblu electrolizor unde în fiecare oră se vor produce 2.000 metri cubi de hidrogen (circa 180 kg pe oră) și un ansamblu de stocare, compus din 20 de rezervoare, unde gazul va fi comprimat. Pentru 1.000 metri cubi de gaz, se vor consuma 1.300 litri de apă luați din râul Crișul Repede care, înainte să fie introdusă în instalaţie, va fi tratată.  

„Fabrica” de hidrogen nu va fi poluantă deoarece va funcţiona strict pe bază de apă care, după procedura de electroliză nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș.

Curent din energie solară

Pentru a „desface” hidrogenul din apă, Termoficare Oradea va folosi curent obținut din energia soarelui și captat în panouri fotovoltaice. Pentru început se va folosi energia electrică produsă de oraș, prin panourile proprii, iar dacă nu va fi suficientă, compania va cumpăra energie similară produsă de alții.

Prin investiţia inovatoare se va reduce numărul de certificate verzi pe care CET Oradea, ca furnizor de energie, este obligat să le achiziţioneze ca sursă poluantă şi, deci, își va reduce şi costul de producție al gigacaloriei.

Investiția a primit, în faza de proiect, acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, iar finanțarea pentru fabrica de hidrogen ar urma să fie asigurată din fonduri europene.

Investiţia a fost aprobată, deja, de Consiliul Local Oradea şi urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite