Andrei Dobra, criminalul româncei ucise în Irlanda, va fi dus la psihiatru. Decizia judecatorului VIDEO

0
Publicat:

Andrei Dobra, criminalul tinerei românce ucise în Irlanda, va fi expertizat psihiatric, avocatul său susţinând că el ar fi încercat să se sinucidă. Familia victimei se pregătește să o repatrieze.

Bărbatul, Andrei Dobra, 33 de ani este tot bihorean, la fel ca victima sa. El a fost reţinut duminică şi arestat, luni, 14 noiembrie, sub acuzația de omor, la Tribunalul Trim, unde a fost prezentat dimineaţa, în faţa judecătoarei Miriam Walsh.

Cazul a fost prezentat în faţa instanţei de poliţista care l-a reţinut pe român, Michelle O’Brien, şi căreia acesta i-a spus că-şi regretă fapta. „Când i-am spus că este acuzat de omor, a zis că îi pare rău, că aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat în instanţă Michelle O’Brien de la Poliţia Ashbourne, conform independent.ie.

Crima comisă de Andrei Dobra a fost dezbătută pe larg de presa irandeză
Crima comisă de Andrei Dobra a fost dezbătută pe larg de presa irandeză

În faţa judecătoarei, Andrei Dobra a refuzat să facă vreo declaraţie, uzând de dreptul la tăcere. Avocatul său a cerut să fie expertizat psihiatric deoarece, în opinia sa, acesta a încercat să se sinucidă, având şi semne clare de automutilare pe corp.

Instanţa a admis atât această cerere, cât şi ca Dobra să beneficieze de un traducător pe timpul anchetei şi al procesului. „Clientul meu este de 7 ani în Irlanda şi a lucrat tot timpul. El vorbeşte bine engleza, însă traducătorul ar fi necesar ca să îi traducă expresiile juridice”, a explicat avocatul motivul solicitării.

Andrei Dobra nu a cerut să fie eliberat pe cauțiune și a fost dus la închisoarea Cloverhill, potrivit site-ului newstalk.com

Crimă în casă nouă

După cum „Adevărul“ a relatat deja, Andrei Dobra este acuzat că şi-a ucis logodnica, pe Ioana Mihaela Păcală, o tânără orădeancă în vârstă de 30 ani. Cei doi s-au cunoscut la sfârşitul lui ianuarie 2020 şi erau logodiţi din iulie 2021, urmând să se căsătorească vara viitoare iar în această iarnă ar fi venit acasă, ca ea să îşi caute rochie de mireasă.

Tânăra părea fericită cu Andrei, au povestit surorile ei. Foto: Facebook
Tânăra părea fericită cu Andrei, au povestit surorile ei. Foto: Facebook

Tânăra lucra ca agent de securitate în Irlanda şi a a fost găsită moartă sâmbătă dimineaţa, în locuinţa pe care cei doi tineri o cumpăraseră de curând.  O prietenă de-a cuplului, Roxana, a povestit pentru presa irlandeză și pe pagina ei de Facebook modul în care a fost descoperită terifianta crimă.

Vineri am primit un apel pe Messenger de la victimă. Mi-a spus că partenerul ei este necomunicativ şi că ar fi intrat şi mai tare în depresie, față de cum era acum câteva zile. M-am dus la ei, le-am făcut cadou de casă nouă, am încercat să-l consolez, l-am sfătuit să meargă la medic, să primească tratament”; a scris Roxana.

„Era ciudat"

Tânăra a stat circa o oră în apartamentul celor doi unde a remarcat, la fel ca şi prietena ei, Ioana, că bărbatul se uita mereu în gol şi răspundea foarte greu la întrebări. Nici Roxana şi nici Ioana nu şi-au dat seama, însă, că starea bărbatului era gravă, că acesta îşi pierduse capacitatea de a discerne realul de imaginar. „Era ciudat", a explicat Roxana.

O zi mai târziu, în după-amiaza de sâmbătă, Roxana a fost sunată de familia Ioanei, în jurul orei 17. Oamenii erau panicaţi. Au sunat-o pe tânără de mai multe ori, dar a răspuns logodnicul fetei, care le-ar fi spus că ea e inconştientă şi că Serviciul de Ambulanţă nu a trimis echipaj să o ajute. „M-au rugat să sun eu la Ambulanţă, pentru Mihaela. Apoi am încercat să-l sun pe el. A răspuns la al doilea apel, iar conversaţia a fost macabră”, a spus Roxana.

Ioana Mihaela Păcală şi Andrei Dobra urmau să se căsătorească vara viitoare Foto: Facebook
Ioana Mihaela Păcală şi Andrei Dobra urmau să se căsătorească vara viitoare Foto: Facebook

Conversaţie cu un criminal

Roxana: „Ce se întâmplă cu Mihaela, m-a sunat toată familia ei pe Messenger şi spuneau că ar fi inconştientă. Ce a păţit? Dă-mi-o la telefon!"

Andrei Dobre: "Ăăă, nu ştiu..."

Roxana: „Cum nu ştii, are ochii deschişi? A căzut, s-a lovit, ai lovit-o, ce i-ai făcut? Pot vorbi cu ea, poate vorbi?"

Andrei Dobre: „Nu poate vorbi"...

Roxana: „Ce i-ai făcut? Vorbeşte odată, pentru că am sunat Ambulanţa şi e pe drum. Sunt chestii serioase, te rog să vorbeşti odată!"

Andrei Dobre: „Îi moartă, nu mai mişcă, cred că am omorât-o"

Roxana: „Cum? Ce i-ai făcut, cum adică crezi că ai omorât-o? Ai lovit-o sau ceva?"

Andrei Dobre: „Am avut un vis în care am visat că o omoram. Şi m-am trezit din vis şi ea era moartă".

Sute de mesaje

După acea discuţie, Roxana a sunat la Serviciul de urgenţă, pentru a anunţa crima, a urcat în maşină şi a pornit spre apartamentul celor doi tineri. Când a ajuns, locuinţa era plină deja de poliţişti şi criminalişti. „Mi-au confirmat că a murit, că se fac cercetări”; a mai scris Roxana.

Ioana Mihaela Păcală, după cum au explicat ulterior ziarele irlandeze, a murit sugrumată de cel cu care urma să se căsătorească. Cazul a stârnit şoc în rândul prietenilor, colegilor ei de muncă, dar şi în Oradea, unde trăiesc rudele celor doi. În ultimele zile, pe conturile de socializare ale Ioanei Mihaela şi a familiei sale au fost postate sute de mesaje de condoleanţe.

Este greu să-mi iau rămas bun de la tine. Te-am cunoscut de două luni, într-un moment foarte greu pentru mine, căci îmi pierdusem bunicii dragi. Am fost un şef imposibil, pentru că nu puteam găsi bucurie în nimic. După o vreme, m-ai ajutat să îmi revin, să descopăr bucuriile mici ale vieţii, m-ai ajutat să mă vindec, să văd că nu eram singur. Iar eu nu eram decât un străin pentru tine. De acum, nu te voi mai putea vedea. Doresc să-ţi mulţumesc, aici, pentru toate cafelele de dimineaţă, pentru toate îmbrăţişările. Îmi va fi dor de tine, în fiecare zi, pentru tot restul vieţii. Sper să-ţi găseşti liniştea, şi sper că, oriunde eşti acum, vei continua să ajuţi oameni ca mine”, a postat pe reţelele de socializare supervizorul tinerei orădence, Anthony Mahon.

Va fi înmormântată acasă

După tragedie, surorile Ioanei, aflate în Oradea, au vorbit cu presa irlandeză, exprimându-și șocul și durerea după pierderea tinerei. „Trebuie să vă dați seama că este foarte greu pentru noi acum. Tot nu știm exact ce s-a întâmplat”, a spus Estera Tocoian, citată de irishmirror.ie. Cealaltă soră, Lidia Emanuela, a spus, conform thesun.ie, că „Frumoasa mea soră a murit prea devreme. Suntem cu toții în stare de șoc”. Căutată de reporterul Adevărul, cele două au refuzat să mai facă declaraţii. 

Ioana Mihaela Păcală a lucrat ca agent de securitate Foto: Facebook
Ioana Mihaela Păcală a lucrat ca agent de securitate Foto: Facebook

Și pe rețelele de socializare, însă, cele două orădence au publicat mesaje legate de tragedia petrecută în Irlanda. „Drum lin spre cer, sora mea frumoasă. Ai lăsat în urma ta o durere imensă!”, a transmis Estera. „Dumnezeu să te odihnească, sufletul meu bun, te voi iubi până la ultima suflare. Ne-ai lăsat un gol și o durere foarte mare în suflet”, a scris Lidia.

Familia urmeasă să repatrieze corpul neînsufleţit al tinerei şi va face public, în curând, pe reţelele de socializare, un cont pentru cei care doresc să-i sprijine în acest sens.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite