Zona din România care a fost acoperită de o mare imensă. Acum, doar scoicile fosilizate mai amintesc de asta
0Iașul este un oraș încărcat de istorie și de locuri care ascund povești impresionante. Acesta este și cazul dealului Repedea, ce are o poveste pe care puțini o cunosc, chiar dacă l-au vizitat de foarte multe ori.

Fiind în prezent rezervație geologică și paleontologică, Dealul Repedea se află la sud de orașul Iași și este unul dintre locurile preferate de ieșenii care doresc să își petreacă timpul în natură.
Dealul Repedea a fost, în trecut, acoperit de Marea Sarmatică
Dealul Repedea, care este marcat și cunoscut de toți ieșenii printr-un înalt releu de televiziune, a fost acoperit, în urmă cu milioane de ani, de apele Mării Sarmatice, care se întindeau pe un teritoriu cuprins între Viena de astăzi și Munții Tian-Shan din Asia Centrală. Cu timpul, sub influența mișcărilor tectonice, Marea Sarmatică s-a fragmentat. Astfel, a apărut o serie de mări de mai mică întindere, precum Marea Neagră, Marea Caspică și altele. Pe teritoriul de astăzi al României, apa Mării Sarmatice s-a evaporat, iar gresia și calcarul au suferit eroziuni din cauza mai multor fenomene naturale care au avut loc în timp.
Singura dovadă care arată că acest loc a fost acoperit de ape este un masiv calcaros, care este format din cochilii de scoici fosilizate și cimentate, ce s-a format după retragerea Mării Sarmatice.
Cum a dispărut Marea Sarmatică
Geologul Grigore Cobălcescu a fost printre primii care a efectuat cercetări pe Dealul Repedea. Astfel, acesta a demonstrat că în urmă cu aproximativ 5-7 milioane de ani, amplasamentul unde se află astăzi Dealul Repedea era acoperit de apele Mării Sarmatice. Ca urmare a faptului că era complet izolată de oceanul planetar și în ea se vărsau fluvii care aduceau cantități mari de apă dulce, Marea Sarmatică a devenit salmastră, având un nivel de salinitate scăzut.
În aceste condiții, majoritatea animalelor marine, care erau adaptate la viața în apele sărate, au dispărut, fiind înlocuite cu o faună adaptată la viața în apele salmastre. Studiile au arătat că Dealul Repedea de astăzi s-a format din cochiliile moluștelor de apă sărată, care au murit și s-au depus pe fundul mării. Cu timpul, Marea Sarmatică s-a fragmentat și a apărut o serie de bazine de mai mică întindere, care au evoluat separat.