Vaccinarea gravidelor, la mâna medicilor care le au în grijă. Ce spune Societatea Română de Epidemiologie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Înainte de a decide dacă se vaccinează sau nu, femeile însărcinate sau mamele care alăptează trebuie să cunoască care sunt riscurile şi beneficiile. O analiză în acest sens ar trebuie să fie făcută de medicii care le au în grijă.

Subiectul vaccinării împotriva COVID-19 a dat naştere multor discuţii şi controverse. Femeile însărcinate şi mamele care alăptează se întreabă dacă este recomandat să se vaccineze. 

Ca în cazul multor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice, nu există o recomandare clară cu privire la administrarea în sarcină şi în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depăşesc riscurile.

Prof. Dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, spune că, înainte de a decide dacă se vaccinează sau nu, femeile însărcinate sau mamele care alăptează trebuie să cunoască care sunt riscurile şi beneficiile. 

O analiză în acest sens ar trebuie să fie făcută de medicii care le au în grijă.

 „Recent, pe 21 ianuarie, a fost emisă o hotărâre, cu rol de instrucţiune, emisă de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Deci e act oficial. Potrivit acestuia, medicul care analizează situaţia unei gravide sau a unei persoane care alăptează trebuie să estimeze riscurile şi beneficiile. 

Dacă persoana respectivă ar putea avea riscuri majore în cazul în care nu este protejată prin vaccin, adică să facă forme severe de boală, atunci este recomandat ca acea persoană să fie vaccinată, cu o condiţie: să fie bine informată şi să-şi dea acordul că i-au fost aduse la cunoştinţă riscurile şi beneficiile”, a declarat la VIVA FM Iaşi prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Prima reacţie a profesorului de matematică din Neamţ care i-a cerut unei eleve poze nud. Ce se va întâmpla cu el

Primul mesaj al lui Daniel Bodnar după accidentul cumplit suferit: „Piciorul stâng nu-l simt în mare parte”

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite