UPDATE Spitalul din Târgu Frumos şi-a închis porţile. Pacienţii sunt transportaţi la Iaşi (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii cere transformarea Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos în azil pentru vârstnici deşi peste stradă de unitatea sanitară funcţionează un astfel de cămin care nu are toate locurile ocupate. Directorul spitalului susţine că guvernanţii fac presiuni deşi Consiliul Local, instituţie răspunzătoare de spital, nu-şi dă acordul pentru desfiinţarea unităţii.

Ora 17.00 În urma unei discuţii cu Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, s-a ajuns la concluzia ca Laboratorul de Analize Medicale, Radiologia şi Compartimentul de Primire Urgenţe să funcţioneze în continuare, dar sub coordonarea Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi.

„Nu mai este nimic aici! S-a terminat cu totul! O să mai funcţioneze doar laboratorul, urgenţele. Personalul medical va trebui să se constituie într-o asociaţie pentru a putea lucra, iar personalul nemedical va trebui să găsească ceva“, spune Dumitru Stoleru, directorul Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos.

Ora 15.40 Conducerea Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos a fost anunţată că pacienţii trebuie să fie transportaţi la Iaşi pentru că unitatea medicală se închide. Anunţul a fost făcut în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii sănătăţii.

Din cei 63 de pacienţi care se aflau internaţi, 40 au cerut să fie externaţi pentru că nu pot suporta cheltuielile transferului la Iaşi. Ceilalţi pacienţi urmează să ajungă astăzi şi mâine la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi.

VEZI  CE SPUN LIDERII DE SINDICAT DESPRE ÎNCHIDEREA SPITALULUI

„Vestea a venit ca un tsunami pentru personalul de acolo. 75 de asistente medicale, 53 de oameni care erau personal de îngrijire trebuie să fie redistribuiţi. Pacienţii trebuie împrăştiaţi peste tot, o parte şi-au cerut externarea. Consider că acest spital trebuia să rămână“, spune Mariana Stan, vicepreşedinte Sanitas Iaşi.

Ora 5.40 Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii iau decizii din birou şi bifează spitalele care urmează să fie închise fără să cunoască situaţia din teritoriu.

Este demonstrat în cazul spitalului din Târgu Frumos, unitate pe care Ministerul o vrea transformată în azil pentru bătrâni fără ca locuitorii să aibă nevoie de unul. „Vestea am primit-o pe 2 februarie şi ne-a surprins. În Târgu Frumos oamenii vor să aibă un spital unde să se trateze, nu azil de bătrâni, care oricum există în curtea bisericii. La noi se lucrează la foc continuu, deservim 50.000 de locuitori", spune Dumitru Stoleru, directorul Spitalului Orăşenesc.

image

Dumitru Stoleru, directorul Spitalului Orăşenesc Târgu Frumos

Pe lângă personalul medical, revoltaţi de decizia Ministerului sunt şi bolnavii, cei care dacă spitalul se închide vor trebui să se deplaseze până la spitalel din Iaşi.

VEZI CE SPUN BOLNAVII DESPRE DESFIINŢAREA SPITALULUI

„Să ne lase spitalul aici, aşa cum este el. Este aproape de noi, dacă ne simţim rău venim repede aici şi ne tratăm. Dacă o să fim nevoiţi să mergem la Iaşi o să murim pe drum", spune Elena Perju (59 de ani) din Hândreşti, internată la spitalul din Târgu Frumos.

image

Bolnavii nici nu vor să audă de desfiinţarea unităţii medicale

Conducerea unităţii medicale şi  personalul sunt supăraţi că li se cere desfiinţarea unităţii tocmai când unele pavilioane au fost renovate, iar unele aparate de laborator au primit acreditări.

image

Unele pavilioane au fost proaspăt renovate

„La laboratorul de radiologie avem aparatul diagnostic de patru ani, iar de anul trecut este şi acreditat. La noi este mereu aglomerat, avem zile când nu mai contenim", spune doctorul Florentina Dodu, şefa Laboratorului de Radiologie.

image

La Laboratorul de Radiologie un aparat abia a primit acreditarea

Azil de bătrân cu locuri libere

Mâhnirea cea mai mare a locuitorilor este că se cere transformarea spitalului în azil de bătrâni deşi nu este nevoie de unul. În curtera bisericii, care se află la câţiva paşi de spital, a fost recent amenajat un cămin pentru vârstnici care acum este extins.

image

Muncitorii lucrează de zor la extinderea azilului de bătrâni din curtea bisericii

image

Şi ei sunt de părere că bătrânii pot fi cazaţi în azilul deja existent

image

Căminul de bătrâni mai are locuri libere

image

Nici bătrânii nu vor ca spitalul să fie transformat în azil

„Ştiu că azilul are doar vreo 7 locuri ocupate din cele 10 sau 12. Noi nu o să fim de acord cu desfiinţarea spitalului şi transformarea lui în azil mai ales că nu avem cereri de la bătrâni care să ne demonstreze că este nevoie de aşa ceva. Lumea vrea spital", spune Mihai Tucan, secretar local.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite