Tânărul violat în Penitenciarul Iaşi a cerut achitarea agresorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei C. a susţinut în faţa magistraţilor Judecătoriei Iaşi că cei patru colegi de cameră din închisoare, acuzaţi că l-au abuzat sexual în februarie 2009, sunt nevinovaţi.

La procesul de la sfârşitul săptămânii trecute tânărul a solicitat magistraţilor să îi achite pentru viol pe Lucian Ionescu, Costel Andronic, Radu Mircea Hîrnagea şi Daniel Şfarc.

"Concluziile noastre au fost de încetare a procesului penal în ceea ce priveşte infracţiunea de lovire sau alte violenţe şi achitare pentru presupusa săvârşire a infracţiunilor de lipsire de libertate şi viol. Dacă pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe a intervenit împacărea părţilor, pentru celelalte două infracţiuni considerăm că declaraţia părţii vătămate în sensul inexistenţei acestora va cântări mult mai mult decât restul probelor: puţine, indirecte şi circumstanţiale. Concluziile au fost în concordanţă cu dorinţa exprimată expres în acest sens de clienul meu, care ar fi avut posibilitatea să încerce să câştige o sumă frumoasă de bani cu titlu de despăgubiri morale, însă a ales să rămână cu o conştiinţă curată", a declarat Ionuţ Iftode, avocatul lui Andrei C.

În iulie anul trecut patru persoane încarcerate în Secţia de Maximă Siguranţă Iaşi au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru  viol în formă agravantă, lovire şi lipsire de libertate

Potrivit rechizitoriului, pe 5 februarie 2009 Lucian Ionescu, Costel Andronic, Radu Mircea Hîrnagea şi Daniel Şfarc l-au legat, bătut, violat şi maltratat pe colegul lor de cameră, Andrei C. (22 de ani).

Deţinuţii ar fi început să se certe după ce victima a povestit unui alt coleg de cameră că în urmă cu câţiva ani Daniel Şfarc l-ar fi violat.

Procurorii susţin că, Şfarc şi Ionescu l-au dus pe tânăr în baie şi l-au lovit cu pumnii în faţă şi în burtă, după care l-au trântit în mijlocul camerei. Aici Andronic ar fi smuls o bară de fier de la un pat i-a pus un căluş în gură lui Andrei C. şi l-a lovit, iar Hîrnagea şi Ionescu l-au legat cu şireturi de mâini şi de picioare.

 Cei patru colegi de cameră l-au ars pe tânăr cu o brichetă pe piept şi la mâna stângă şi l-au ras în cap cu un  bic. Apoi Andrei C. a fost violat pe rând de Lucian Ionescu, Costel Andronic, Radu Mircea Hîrnagea şi Daniel Şfar . Ulterior în jurul orei 1.00 Andronic a bătut cu pumnii în uşă şi a chemat agenţii, care au dus victima la infirmerie, moment surprins şi de camerele de supraveghere.

Mai citiţi şi:


Iaşi: Viol în Penitenciar UPDATE


După incident cei patru agresori au stat 10 zile la izolare, iar Andrei C. a avut  nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale. Cei patru nu au recunoscut comiterea faptei ci au susţinut că tânărul şi-a provocat singur leziunile şi a fost violat de un alt coleg de cameră, care de fapt nu a participat la agresiune.

Cu toate acestea procurorii au considerat că sunt probe suficiente pentru a-i trimite în judecată pe deţinuţi. În timpul procesului victima şi-a retras plângerea însă s-a continuat judecarea tinerilor pentru viol.

Magistraţii Judecătoriei Iaşi se vor pronunţa în acest dosar peste două săptămâni.


Andrei C. execută o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru că a abuzat un copil de 15 ani.  În anul 2007 tânărul a evadat în timp ce era transportat la spital. Pentru această faptă a mai fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare.

Lucian Ionescu a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru tâlhărie şi omor, fapte comise pe când era minor. Costel Andronic a primit zece ani de închisoare pentru furt calificat şi şase tâlhării, dintre care una urmată de moartea victimei. Radu Mircea Hîrnagea execută o pedeapsă de 14 ani pentru tentativă de omor asupra a trei victime, iar Daniel Şfarc a fost condamnat la şase ani pentru tâlhărie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite