Tânărul artist român adus în lumina reflectoarelor la cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), festival care a primit eticheta de festival european, pune focus pe tânărul artist român.

Între 4-9 octombrie, Iaşiul va avea din nou Festival Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Ediţia din acest an, cea de a VIII-a, focusează obiectivul atenţiei pe tânărul artist român.

Eveniment etichetat cu prestigiosul label „festival european” acordat de EFA  (Asociaţia Europeană a Festivalurilor), festivalul desfăşurat an de an la Teatrul Luceafărul din Iaşi vine în 2015 cu 8 zile de teatru şi momente care ţin de artele spectacolului, un prolog şi un showcase, 30 de spectacole,  peste 400 de oameni de teatru, 24 de companii teatrale din România şi alte 12 ţări  şi o medie de 5 evenimente de zi.

Astfel, după ce, rând pe rând, la cele  şapte ediţii anterioare ale festivalului s-a pus accentul pe diversitate şi dialog, pe inovaţie şi creativitate, pe interconexiuni, pe mari creatori, pe Europa de Est-Vest, pe ludic şi noi realităţi teatrale, anul acesta vine rândul tânărului artist să îşi expună creativitatea şi dificultăţile cu care se confruntă în actul de creaţie.

Printre cele 24 de companii teatrale din România  care vor veni la Iaşi se numără Teatrul Naţional Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul de Comedie, ARPAS, Compania Hopa Trop, Teatrul Puck Cluj, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galaţi, Ţăndărică Bucureşti, Teatrul Excelsior Bucureşti.


Secvenţă din spectacolul Teatrului Nottara Bucureşti, prezent la FITPT, Vestul singuratic FOTO Teatrul Luceafărul

FITPT

Cât priveşte participarea internaţională, actori din Franţa, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Norvegia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia, Croaţia vor juca în faţa publicului ieşean.

"Scopul prezentei ediţii a FITPTI e să cartografieze sinoptic o realitate cu zonele ei forte şi zonele ei slabe. Să identifice tendinţe, să fie utilă celor care, cu siguranţă, măcar o dată s-au întrebat «şi acum, ce fac?». La un moment dat, cu toţii ne-am aflat în acest punct. Fiecare trebuie să înceapă de undeva, are nevoie, mai ales la primii paşi, de sprijin faptic. Preocuparea pentru soarta tinerilor echivalează cu girarea viitorului, iar investiţia în ei înseamnă că ne interesează ce va fi", precizează criticul de teatru Oltiţa Cîntec, directorul artistic al FITPTI.

La FITPT 2015, vor fi, de asemenea, 3 spectacole-lectură în premieră: Asparagus de Gianina Cărbunariu, Rumoare în ape de Marco Martinelli, şi Pescăruşul de Boris Akunin.

O altă ofertă de nerefuzat  pentru iubitorii de teatru este Centenarul Kantor care va însemna proiecţia a 3 filme-înregistrare a specacolelor realizate de acest mare regizor care a marcat evoluţia artelor în secolul trecut: Clasa moartă, Wielopole, Wielopole şi Astăzi este ziua mea.

Nu vor lipsi nici lansările de carte de la cea de a VIII-a ediţie a festivalului. Va fi lansată acum prima antologie de piese de teatru româneşti contemporane traduse în limba germană, Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien (editor Irina Wolf, Theater der Zeit Berlin, seria Dialog). De asemenea, volumul colectiv bilingv (română, engleză), conceput de teatrologul Oltiţa Cîntec pentru a ilustra la nivel teoretic focusul FITPTI, Tînărul artist de teatru. Istorii  româneşti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories, va intra în atenţia publicului, iar actorul Florin Piersic jr îşi va prezenta volumul II din Opere cumplite.

Programul complet al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) poate fi consultat pe site-ul Teatrului Luceafărul sau pe pagina de facebook a festivalului.

Biletele pot fi achiziţionate de la casieria Teatrului Luceafărul, de marţi până sîmbătă între 10.00-14.00 şi 18.00-19.00, duminică 9.00-13.00, şi cu o oră înainte de începerea fiecărui spectacol, de la Stud Pass (Iulius Mall) şi online www.bilet.ro. Preţul unui bilet întreg este 30 lei. Elevii, studenţii, pensionarii şi somerii beneficiază de bilete cu 10 lei.

Mai puteţi citi:

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) de la Luceafărul a primit titulatura de festival european

O nouă premieră teatrală la Iaşi. Regizorul Bobi Pricop vine direct de la Edinburgh pentru a monta un spectacol în stilul silent disco, concept inedit în România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite