Statutul special al celui mai eficient agent al Serviciului de Acţiuni Speciale de la Poliţia din Iaşi. Face cât 20

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva IPJ Iaşi
FOTO Arhiva IPJ Iaşi

Se numeşte Toxa şi are 7 ani. Este singurul câine din rasa rottweiler care lucrează cot la cot cu poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Iaşi.

 Doar prin simpla prezenţă reuşesc să calmeze spiritele, iar uneori munca lor o poate înlocui pe cea a 20 de oameni. Este vorba de câinii poliţişti şi în special de cei din dotarea Jandarmeriei, ajutoarele de nădejde ale instituţiilor de ordine publică. 

De exemplu, Toxa este un rottweiler de 7 ani, singurul din aceasta rasă care lucrează cot la cot cu cei de la Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Iaşi.  „Cu aprobarea conducerii, el locuieşte cu mine acasă pentru un ataşament bun şi o legătură puternică. Acasă este un câine deosebit. Este un câine cuminte, ba mai mult şi cu copilul dezvoltă un ataşament grozav”. 

Conductorul ei are mai multă experienţă în domeniu, acesta fiind luptător SAS din anul 2011 şi având în trecut şi alţi parteneri canini, care s-au pensionat.

Câinele şi poliţistul se coordonează perfect în timpul misiunilor. Au fost situaţii în care s-au salvat reciproc. 

Toxa a urmat cursul de dresaj la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Cursul a fost pe o perioadă de 4 luni în care conductorul câinelui a fost persoana care s-a ocupat de dresajul său. Conductorul câinelui este singurul care lucrează cu acesta şi între cei doi se formează o legătură de încredere şi protecţie.

Şi în cadrul Jandarmeriei din Iaşi exista 4 câini. Cel mai nou membru este Max, un ciobănesc german de doar 5 luni, care abia acum învaţă comenzile şi se pregăteşte pentru a fi câine de urmă. 

„Dacă vorbim de ajutor, ei ne scutesc foarte mult, în a folosi cât mai eficient resursele umane, un câine poate acoperi munca a 20 de colegi de căutare”, a spus Nicu Popa, Jandarm IJJ Iaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Familiile militarilor de pe „Moskva” acuză Kremlinul: „Au spus că tot echipajul a fost evacuat. Este o minciună crudă şi cinică”

Marea Britanie trimite Ucrainei vehicule blindate lansatoare de rachete Stormer FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite