Se întâmplă în România. O primărie funcţioneză într-un apartament cu două camere, iar primarul are birou în toaletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Primăria din Vânători, indiferent de compartiment, funcţionarii lucrează în aceeaşi încăpere
La Primăria din Vânători, indiferent de compartiment, funcţionarii lucrează în aceeaşi încăpere

De mai bine de patru ani se chinuie primarul din comuna ieşeană Vânători să găsească un spaţiu adecvat pentru a muta sediu instituţiei pe care o conduce. În tot acest timp, 25 de funcţionari publici lucrează dintr-un apartament, în timp ce primarul are sediul într-o fosta toaletă.

Situaţie inedită într-o comună săracă din Iaşi, unde întâi-gospodarul comunităţii a fost nevoit să închirieze un apartament cu două camere pentru muta primăria, după ce fostul sediu a fost demolat, încă din 2008. „Era o clădire veche, din 1929, şi exista riscul să se dărâme peste angajaţi“, a explicat primarul comunei, Constantin Lupu.

Astfel, în 2008, edilul din Vânători a închiriat de la Federalcoop un apartament cu două camere, de 100 de metri pătraţi, pentru care plăteşte lunar 800 de lei. Locul este spaţios pentru o familie, dar nu prea confortabil pentru o instituţie publică.

În total, 25 de funcţionari lucrează înghesuiţi în sediul improvizat al Primăriei din Vânători. „Consider că este un mediu total neadecvat de lucru pentru noi toţi. Dar trebuie să ne descurcăm“, a spus Constantin Ichim, secretarul primăriei.

Primarul, cu biroul în fosta toaletă

De voie, de nevoie, primarul a trebuit să-şi improvizeze şi el un birou. Şi cum spaţiu nu prea mai era, şi l-a amenajat în locul în care s-a aflat grupul sanitar al apartamentului. „E o cămăruţă mică, dar nu e o problemă asta. Mă descurc“, a spus primarul. Cât despre condiţiile de lucru din primăria de apartament pe care o conduce, edilul admite că nu de puţine ori „unitatea“ se umple ochi. „Sunt condiţii grele de muncă. Mai sunt zile în care se aglomerează. Noi sperăm ca în scurt timp să se remedieze şi problema noastră“, a mai zis primarul.

primaria vanatori

În biroul primarului a mai rămas şi acum gresia de pe vremea când încăperea era toaletă

Cum fosta baie a imobilul a fost transformată în biroul primarului, funcţionarii instituţiei sunt obligaţi să meargă la toaleta de la Căminul Cultural, situată peste drum. Tot la Căminul Cultural din sat se ţin şi şedinţele de Consiliul Local.

Alte 29 de primării din Iaşi au probleme

Edilul din Vânători spune că pe viitor şi-ar dori să se mute în casă nouă. A cumpărat cu 90.000 de lei o altă clădire din sat, dar care are o altă problemă: nu este renovată. Pentru a putea fi dată în folosinţă, imobilul cumpărat ar avea nevoie de reabilitare. Ar fi nevoie de alţi 600.000 de lei, după cum spune primarul, sumă pe care nu o poate acoperi din bugetul local.
Edilul spune că a făcut demersurile pentru a obţine finanţare de la Guvern, însă nu are momentan nicio confirmare.
Comuna Vânători are o populaţie de 4.777 de locuitori. În judeţul Iaşi, mai sunt şi alte primării ale căror sedii au probleme. Alte 29 de instituţii au sedii în spaţii neconforme. 17 dintre acestea se află într-un stadiu alarmant de degradare, fiind necesară mutarea cu totul în alte spaţii.

Sunt condiţii grele de muncă. Noi sperăm ca în scurt timp să se remedieze şi problema noastră. Constantin Lupu primarul din Vânători  
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite