Ruinele casei în care a locuit A.D. Xenopol sunt dărâmate la Iaşi pentru a face loc un pasaj rutier subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul deschis pe bulevardul Independenţei din Iaşi pentru construirea pasajului subteran FOTO Adevărul
Şantierul deschis pe bulevardul Independenţei din Iaşi pentru construirea pasajului subteran FOTO Adevărul

Muncitorii care sapă pentru realizarea pasajului subteran din centrul Iaşiului, zona Fundaţie, au primit "verde" de la şefii Direcţiei de Cultură să treacă peste rămăşiţele unor construcţii datând de la sfârşitul secolului XIX.

Pasajul rutier subteran urmează să facă legătura între bulevardul Păcurari şi bulevardul Independenţei, în zona Fundaţie, amintită frecvent în lucrările de specialitate în legătură cu importanţa majoră pentru istoria Iaşiului.

Ultima descoperire arheologică este reprezentată de zidurile unei construcţii, care a fost izolată de muncitori şi predată pentru analiză specialiştilor Direcţiei de Cultură din Iaşi. În urma cercetărilor, aceştia au decis că este vorba despre Casa Walter, o clădire ridicată în 1880 de către Carol Walter, un arhitect francez stabilit la Iaşi.

Construcţia a rezistat până la mijlocul anilor 1980 când a fost acoperită în timpul lucrărilor de sistematizare desfăşurate de regimul comunist.

Clădirea cu două niveluri de pivniţe şi două etaje a fost construită de francezul Carol Walter,. La parterul clădirii a funcţionat un magazin cu mobilă, galanterie şi parfumerie. Într-una din încăperile clădirii ar fi locuit şi istoricul A. D. Xenopol, potrivit informaţiilor furnizate de istorici. La parter a mai fost deschisă şi Librăria Ornştein, iar în jurul anului 1934 figurează un magazin în care se vindeau maşini de scris Remington.

Arheologii au dat aviz totuşi pentru demolarea ruinelor, concluzionând că nu prezintă importanţă istorică deosebită. „Am depus raportul pentru eliberarea de sarcină arheologică pentru cei 850 de metri pătraţi, suprafaţa cercetată în partea de vest a şantierului. Direcţia de Cultură a permis constructorului să demoleze până la o adâncime de doi metri“, a declarat arheologul Mădălin Văleanu, responsabil cu cercetarea pe şantierul pasajului subteran.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite