Şapte lucruri care trebuie ştiute despre gripa porcină. Cine sunt oamenii cel mai frecvent afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gripa porcină, AH1N1, este o boala gripală privită cu frică de populaţie. Medicii spun că despre gripa porcină se ştiu informaţii destul de eronate. De aceea, vor să clarifice cum se manifestă, cum se transmite şi mai ales pe cine afectează în mod deosebit.

Medicii consideră că populaia este greşit informată despre gripa porcină şi vor să evidenţieze în primul rând că că aceasta se transmite de la om la om, şi nu de la animale sau păsări, aşa cum se crede în popor. 

Afectează în general persoanele sub 40 de ani, iar morbiditatea şi mortlitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică faţă de gripa sezonieră. Ca în cazul tuturor afecţiunilor, medicii recomandă evitarea automedicaţiei şi prezentarea la specialist.

Iată care sunt cele 7 lucruri pe care medicul Tudor Ciuhodaru consideră că trebuie ştiute despre gripa porcină:

1. Este o boală gripală relativ uşoară, ce evolueză cu febră moderată, curbatură şi interesarea căilor respiratorii superioare (rinofaringe) şi mai rar cu exprimări gastro-enterice, având rare tendinţe de complicaţii.

2. Se transmite de la om la om, nu de la animale (porci, câini sau pisici) şi nici de la păsări, preponderent pe cale aeriană, în condiţii de nerespectare a regulilor elementare de igienă. Răspândirea globală a fost favorizată de globalizare, în particular de transportul cu avionul, unde filtrarea aerului în condiţii de reciclare şi presurizare nu are nicio eficienţă asupra virusurilor.

3. Afectează predilect persoanele sub 40 de ani. Stările asociate, care induc un risc crescut faţă de boală şi complicaţii, inclusiv deces prin insuficienţă respiratorie acută, includ: sarcina şi lăuzia, obezitatea, boli metabolice (diabet zaharat, sindrom metabolic), imunodeficienţe şi patologia cronică (respiratorie sau cardiacă).

4. Morbiditatea şi mortalitatea acestei gripe este de 10-20 de ori mai mică faţă de gripa sezonieră care poate ajunge într-un an pandemic la circa 90 de milioane îmbolnăviri, cu 865.000 spitalizări şi 209.000 de cazuri letale. Gripa porcină în ,,pandemia” din aprile 2009- august 2010 a înregistrat doar circa 18500 cazuri letale din care 82 au fost în România.

5. Măsurile de prevenţie, valabile oriunde şi oricând pentru orice viroze, includ respectarea strictă a regulilor de igienă (utilizarea batistei, a şerveţelului de unică folosinţă când tuşim sau strănutăm, spălatul riguros pe mâini), evitarea aglomeraţiilor şi izolarea pacientului la domiciliu.

6. Consultaţi medicul de familie şi evitaţi, cel puţin la Iaşi, zecile de ore de aşteptare de la urgenţe unde riscul de transmitere a oricărei infecţii respiratorii creşte exponenţial datorită aglomeraţiei. Puteţi lua în considerare, după informare privind beneficiu- risc, imunizarea prin vaccinare.

7. Evitaţi automedicaţia.

Vă mai recomandăm:

Cum poţi să fentezi gripa cu tratamente naturiste: recomandările specialiştilor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite