Rusia vrea să răzbune memoria soldaţilor ale căror morminte dintr-un cimitir din Iaşi au fost marcate cu simbolurile invadării Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul din Iaşi unde sunt înmormântaţi soldaţi ruşi FOTO: BitTV Paşcani
Cimitirul din Iaşi unde sunt înmormântaţi soldaţi ruşi FOTO: BitTV Paşcani

Şeful Comitetului rus de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, a dispus marţi seara începerea unei anchete în legătura cu vandalizarea mormintelor soldaţilor sovietici înhumaţi în cimitirul din comuna ieşeană Moţca, informează agenţia de presă rusă de stat TASS, citată de Agerpres.

„Aleksandr Ivanovici Bastrîkin a dispus Comitetului de Investigaţii al Rusiei să ia măsuri pentru stabilirea identităţii celor implicaţi cu scopul ca aceste persoane să fie aduse ulterior în faţa justiţiei conform legii prevăzute în acest sens”, a informat serviciul de presă al Comitetului de anchetă. TASS notează că în cadrul acestei investigaţii, „preşedintele Comitetului de anchetă (rus) a dispus obţinerea informaţiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus”.

Un cimitir din comuna Moţca, judeţul Iaşi, în care sunt îngropaţi mai mulţi soldaţi ruşi, a fost vandalizat, iar poliţiştii ieşeni au deschis dosar penal şi încearcă identificarea autorilor.

„La data de 21 martie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 6 Poliţie Rurală Paşcani s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe pietrele funerare dintr-un ansamblu funerar, situat în comuna Moţca, au fost efectuate inscripţii cu vopsea. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanarea de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis IPJ Iaşi.

vandalism

Cimitir Iaşi FOTO: BitTV Paşcani

Pe pietrele funerare şi pe monumentul din interiorul ansamblului funerar, au fost scrise literele Z şi V, aceleaşi litere care se regăsesc şi pe tancurile care au intrat în Ucraina, la finalul lunii februarie. Litera "Z" înseamnă apelul "Pentru victorie", "V" înseamnă "Puterea V (în) adevăr", iar "V" suplimentar înseamnă "Sarcina va fi finalizată", a explicat ministerul rus al Apărării.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fotojurnalist de război: „În Ucraina sunt scene îngrozitoare pe care, dacă le-aş vedea într-un film artistic, tot mi s-ar părea greu de privit“ FOTO

Strigăt de disperare din Mariupol: „Viaţa din oraşul meu s-a mutat în subsoluri. Toată lumea aşteaptă să moară

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite