Românii nu se înghesuie la pastilele cu iod. Doar 15.000 de ieșeni și-au luat rețeta

0
Publicat:

Românii nu se mai înghesuie să își ia rețetele pentru a intra în posesia pastilelor de iod, deși la primele zvonuri în ceea ce privește un accident nuclear părea că majoritatea vor da năvală în farmacii.

Pastile cu iod. FOTO Arhiva Adevărul
Pastile cu iod. FOTO Arhiva Adevărul

Doar 15.000 de ieșeni și-au luat rețetele de la medicii de familie și au mers în farmacii pentru a-și ridica pastilele cu iod care ar trebui folosite în cazul unui accident sau atac nuclear. În depozitele Direcției de Sănătate Publică se află circa 970.000 de doze, iar medicii îndeamnă românii să își ia rețeta pentru a avea în casă pastilele de iod. 

„Este un număr foarte mic al celor care au mers să le ia. Este vorba de educaţia pentru sănătate, care ne lipseşte, din păcate, oamenii se gândesc de ce să le ia că nu va fi cazul. Însă riscuri există, aşa că cel mai sigur este să meargă să le ia din farmacie, chiar dacă nu va fi cazul să le folosească”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași. 

Pastilele de iod pot fi ridicate de către persoanele sub 40 de ani doar pe baza unei rețete de la medicul de familie. Mulți dintre români dau vina pe lipsa de timp, alții spun că nu au un medic de familie sau că locuiesc în alt oraș decât cel în care au medicul de familie și nu au reușit până în prezent să ridice rețeta. 

„Eu cred că e o măsură responsabilă, sunt multe țări din zonă de la noi care se preocupă de asigurarea aprovizionării cu iodura de potasiu a populației care ar putea să fie expusă, dar asta nu înseamnă că avem - așa cum s-a înregistrat sau cum s-a interpretat - că avem informații confidențiale, că acest lucru ar urma să se întâmple iminent, nu avem astfel de informații”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

În cazul unui accident sau atac nuclear, pastilele de iod se iau în primele opt ore de la incident, în funcție de vârstă. Nou-născuții trebuie să ia un sfert de comprimat dizolvat, copiii între o lună și trei ani - o jumătate de comprimat dizolvat, cei de până la 12 ani - un comprimat, iar copiii trecuți de 12 ani și adulții au nevoie de două comprimate. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite